Slowaakse recepten      Gerechten uit de keuken van Slowakije

 

Bryndzová polievka
Schapenkaas soep

Bryndza is een romig witte schapenkaas met een brokkelige, half-smeerbare textuur en een sterke, karakteristieke -ach, laten we het maar gewoon zeggen: penetrante- smaak. De kaas is een specialiteit van Slowakije, en het belangrijkste ingrediënt van wat beschouwd wordt als het nationale gerecht: bryndzové halušky. Deze schapenkaas-soep, waarin deze bryndza een hoofdrol speelt, komt uit Banská Bystrica in centraal Slowakije.

Schapenkaas soep

Voor 10 porties Bryndza schapenkaas soep hebben we nodig:
250 gr. bryndza (of evt. een andere zachte, maar scherp smakende schapenkaas)
2 uien
80 gr. gerookt spek
3 – 4 tenen knoflook
1 tl. gemalen karwij
2 el. zoet paprikapoeder
4 middelgrote aardappelen
2 dl. zure room
1 dl. melk
2 el. aardappelzetmeel (maïzena)
1 el. verse dille, fijngehakt

Bryndza schapenkaas soep
Snij de uien en snij het spek in dobbelsteentjes. Bak het samen zachtjes in wat boter tot de uien glazig worden. Het inmiddels fijngehakte tenen knoflook en het gemalen karwijzaad mogen er nu bij. Laat het een paar minuutjes zachtjes meebakken. Haal de pan van het vuur en doe er het paprikapoeder bij. Goed omroeren, terug op het vuur zetten en meteen water erbij gieten: 2 liter. Breng het aan de kook.


Schil de aardappelen en snij ze in kleine blokjes. Die mogen in de soep als hij weer kookt. Laat het koken tot de aardappelen zacht zijn en uit elkaar beginnen te vallen.


Doe de room in een steelpannetje en warm het langzaam op. Verbrokkel de schapenkaas erboven en roer tot de kaas gesmolten is. Giet het bij de soep.

Bryndza schapenkaas soep
Los het aardappelzetmeel op in de melk. Daarmee bind je de soep. Laat de schapenkaas-soep nog heel even zachtjes doorkoken.


Doe de schapenkaas soep in kommen of borden, bestrooi ze met verse dille en zet ze op tafel met een dikke snee brood.

 

Schapenkaas soep
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *