Gerechten uit de keuken van Slowakije
Bryndzové pirohi
Deegkussentjes met kaas
Het woordje pirohi (ev.: piroh) gaat terug op het Oerslavische pirъ, wat zoveel betekent als “feestmaal” of “gelag”. Een feestelijk gerechtje dus, deze pirohi, dat in heel Oost-Europa wordt gegeten onder namen als pierogi, pieroźki, perogy, piroghi, enzovoort enzoverder. Het gaat hier om deegkussentjes van aardappelen en bloem, met een vulling van alles wat je maar kunt bedenken: vlees, spek, paddenstoelen, groenten, fruit, of, zoals in dit geval, de vermaarde -of misschien wel beruchte- Slowaakse schapenkaas, de bryndza.
Voor dit recept voor Bryndzové pirohi heb je nodig:
200 gr. bryndza
600 gr. aardappelen
1 pond bloem
½ el. zout
1 ei
bieslook
een beetje melk
voor de liefhebbers:
blokjes gerookt spek, zoveel als je lust
zure room
Om te beginnen kook je de aardappelen in de schil gaar. Pel de schil van drie van de aardappelen en pureer ze. Meng ze met de bloem, het zout en het ei. Kneed er een deeg van. Doe er een beetje water bij als het deeg te droog is.
Zet het deeg even opzij en pel nu de rest van de aardappelen. Pureer ze en meng ze, met een mixer, met een scheutje melk, de fijngemaakte bryndza en wat bieslook. Dit is straks je vulling.
Bestuif nu een houten werkblad en je deegroller met een beetje bloem en rol het deeg uit tot een dunne lap. Neem dan een glas of kopje met een diameter van zo’n acht centimeter en steek daarmee rondjes uit het deeg.
Neem een theelepel van de vulling en leg deze in het midden van het rondje. Maak de randen vochtig zodat ze goed aan elkaar plakken. Klap het dan dubbel, over de vulling heen, en plak de randen goed aan elkaar. Druk er, als versteviging, met je nagels of met de punten van een vork ribbels in. Ga zo verder met de rest van het deeg.
Laat de pirohi in een ruime pan kokend gezouten water glijden. Zorg m.b.v. een houten lepel dat ze niet aan elkaar of aan de bodem van de pan blijven plakken. Ze zijn gaar als ze weer boven komen drijven. Dat zou best wel eens een minuut of zeven kunnen duren. Schep ze als ze gaar zijn uit het water en laat ze even uitlekken in een zeef.
Ondertussen heb je natuurlijk je spekjes gebakken. Leg op ieder bord wat pirohi, schep er een flinke lepel zure room op en strooi er wat spekjes overheen. Ten slotte nog wat opleuken met fijngehakte bieslook of dille.
Ho, wacht even! Stond dit niet onder de rubriek “vegetarische gerechten”??? Dan weg met die spekjes: alleen de bieslook en de zure room erover. Is ook lekker, hoor.