Slowaakse recepten      Gerechten uit de keuken van Slowakije

 

Diabolská pochúťka
Duivels lekkers

“Goeds van de duivel”, dat betekent het letterlijk, dat “diabolská pochúťka”. Duivels lekker, zeg maar. In reepjes gesneden varkensvlees met een gepeperd sausje van ketchup, paprika en hete pepers. Een simpel gerecht is het, snel klaar, dat in veel eenvoudige eethuizen op de kaart staat. Het gaat veelal vergezeld van zemiakové placky, oftewel de niet te versmaden aardappelkoekjes, die we uit buurland Tsjechië kennen als bramboráky. Het gerecht lijkt verdacht veel op een Tsjechisch gerechtje met ook al zo’n beeldende naam, katův šleh oftewel beulszweep, maar dan zonder de augurken.

Diabolská pochúťka

Voor onze duivels lekkere diabolská pochúťka hebben we nodig:
500 gr. varkensvlees (hamlappen, fricandeau)
1 ui
1 rode paprika
1 dl. groentebouillon (of vegeta)
1 tl. scherp paprikapoeder
2 el. tomatenketchup
worcestersaus
2 tenen knoflook

Diabolská pochúťka
Snipper de ui en bak ze in wat olie glazig. Ondertussen snij je het vlees en de paprika in reepjes.


Zet het vuur nu hoog en doe er het vlees en de paprika bij. Bak het al omscheppend tot het vlees mooi gaat kleuren. Haal de pan van het vuur, strooi er het paprikapoeder over en schep het om. Blus het af met de bouillon en zet het weer op het vuur.


Doe er de ketchup bij en een flinke scheut worcestersaus, kruid het met zout en peper en rasp er de tenen knoflook overheen. Laat het nog eens goed opkoken en dien het meteen op, b.v. met zemiakové placky, brood, rijst of frietjes.

 

Diabolská pochúťka
download dit recept

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.