Slowaakse recepten      Gerechten uit de keuken van Slowakije

 

Kačacie prsia s višnovou omáčkou
Eendenborst met kersensaus

Eend wordt veel en graag gegeten in Slowakije. Meestal in zijn geheel, met een simpele kruiderij van niet meer dan wat zout en karwijzaad. Kersensaus, dat is al bijna even populair als eend. In dit receptje doen we ze samen. Niet de hele eend, maar alleen de borst, met dit eenvoudige maar smakelijke sausje van rode wijn en kersen.

Eendenborst met kersensaus

Voor dit recept voor eendenborst met kersensaus hebben we niet veel nodig:
2 tamme eendenborsten
150 gr. zure kersen (uit een pot)
1 dl. zoete rode wijn
zout en peper

Snij het vet van de eendenborsten kruisgewijs in, ongeveer ½ cm. diep. Verhit een (droge) braad- of koekenpan tot gloeiend heet. Leg er de eendenborsten met het vel naar beneden in en bak ze mooi goudbruin. Nu zet je het vuur lager, draai je ze om en laat je ze na garen: een paar minuten voor mooi rosé. Wil je ze doorbakken, laat ze dan nog een minuutje of tien gaan. Bedruip ze regelmatig met het gesmolten vet.

Ondertussen maken we de kersensaus. Doe daarvoor de kersen samen met de wijn in een pannetje, breng het aan de kook en laat het inkoken tot het een dikke saus is geworden. Dat duurt ongeveer 15 – 20 minuten; net zolang als het bakken van de eendenborst. Kruid de kersensaus met zout en peper.

Snij de eendenborsten in plakken, leg ze op een spiegel van kersensaus en serveer ze met bijvoorbeeld broodknoedels.

 

Eendenborst met kersensaus
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *