Gerechten uit de keuken van Slowakije
Pstruh plnený bylinkami
Forel gevuld met kruiden
Laat je niet afschrikken door de lijst ingrediënten. Dit recept voor forel gevuld met kruiden is in feite een uiterst simpel recept. De vissen worden gevuld met kruiden, room en mosterd. Daarna gaan ze de oven in op een bedje van venkel en worteltjes, besprenkeld met een scheutje bouillon en een druppeltje witte wijn. De oven doet de rest. Een uiterst smakelijke manier om forellen klaar te maken, die niet al te veel werk kost.
Voor forel gevuld met kruiden voor 4 personen moeten we hebben:
4 hele forellen
1 kg. venkel
500 gr. wortelen
1¼ dl. groentebouillon
2½ dl. witte wijn
het sap van 1 citroen
2½ dl. slagroom
2 – 3 el. grove mosterd
1 bosje peterselie
1 bosje dille
1 tl. korianderzaad
1 tl. anijszaad
zout en peper
Verwarm de oven voor op 200º C.
Maak de wortelen en de venkel schoon en snij ze in schijfjes. Blancheer ze ongeveer 6 minuten in gezouten kokend water. Laat de groenten uitlekken en spreid ze uit op de boden van een ingevette ovenschaal of bakblik. Kruid met een beetje peper en zout. Giet er de wijn en de bouillon overheen.
Spoel de forellen van binnen en van buiten goed af met koud water. Dep ze droog met keukenpapier. Besprenkel de vissen met citroensap.
Meng de mosterd met de slagroom. Hak de peterselie en de dille fijn, en vermeng ze met het korianderzaad en de anijszaadjes. Bestrooi nu elke forel van binnen met wat zout en peper. Vul de buikholte met de kruiden en een derde van het mosterd-roommengsel. Sla de vissen weer voorzichtig dicht en leg ze op de groenten in de ovenschaal. Besmeer ze aan de bovenzijde met de rest van de mosterdroom.
Zet de schaal in de voorverwarmde oven en bak ongeveer 20 minuten, tot de vissen gaar zijn.
Deze gevulde forel is lekker met gebakken aardappeltjes.