Slowaakse recepten      Gerechten uit de keuken van Slowakije

 

Chrumkavý pstruh na čiernom korení
Krokante forel met zwarte peper

In Slowakije hoef je geen forel te kopen die al drie dagen dood is. Als je ze al niet zelf uit een van de van vis wemelende rivieren of beekjes hebt opgehengeld, dan koop je ze levend. Op markten worden ze spartelend in bakken water te koop aangeboden, en zelfs in de grote supermarkten staan glazen tanks vol met forellen en karpers. Dát mag verse vis heten. vandaag wrijven we die kakelverse forellen in met flink wat vers gemalen zwarte peper. Dat geven we in de koelkast eventjes de tijd om door het visvlees te trekken en dan bakken we de forel, krokant, in gloeiend hete olie.

forel met peper

voor onze krokante forel met peper hebben we nodig:
forellen, eentje per persoon
zout
versgemalen zwarte peper, naar smaak natuurlijk, maar niet te zuinig
citroen
plantaardige olie voor het bakken
een paar klontjes boter
peterselie

forel met peper
Was de forellen en dep ze droog met keukenpapier. Maak met een scherp mes aan beide zijden 4 of 5 sneden dwars in de huid. Wrijf de vissen van binnen en van buiten in met zout, en dan met de zwarte peper. Wrijf het ook goed in de inkepingen die je net gemaakt hebt. Besprenkel de vissen met wat citroensap en laat ze zeker 4 uur rusten in de koelkast. De smaak van de peper moet helemaal door het visvlees trekken.


Verhit de olie in een koekenpan. De olie moet echt heet zijn, anders bakt de vis niet maar suddert hij en dan wordt hij niet krokant. En we wilden krokante forel, toch? Haal de vissen net voor je ze in de pan laat glijden door de bloem. Niet eerder, anders wordt de bloem nat en krijg je een pan vol rommel. Schud de overtollige bloem eraf. Bak de vissen ongeveer 5 minuten aan iedere kant.

forel met peper
Leg de vis op voorverwarmde borden, giet de olie uit de pan. Doe er dan de boter in en maak met wat citroensap een jus. Een klein beetje water erbij is misschien nodig om de aanbaksels van de pan te kunnen schrapen.


Serveer de forel met gekookte nieuwe aardappelen, overgoten met wat van de jus en gehakte peterselie. En het obligate schijfje citroen natuurlijk niet vergeten.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *