Slowaakse recepten       Gerechten uit de keuken van Slowakije

 

Grilovaný encián
Gegrilde kaas

Encián en plesnivec zijn Slowaakse ronde schimmelkaasjes, type camembert, die op dezelfde manier als de beroemde Franse kaas worden gemaakt. Het is de Slowaakse versie van de wat bekendere Tsjechische concurrent hermelín. Encián betekent overigens gentiaan en Plesnivec betekent edelweiss. Edelweiss komt, net als de gentiaan, niet alleen voor in de Alpen, maar ook in de Hoge Tatra, de Hoge en Lage Fatra en het Slowaaks Paradijs.

Gegrilde

voor 2 porties hebben we nodig:
2 encián kaasjes
3 el. olie
zwarte peper (of een kruidenmengsel, b.v. barbecue- of provençaalse kruiden)
grof gehakte walnoten
vossebessencompôte

Wentel de kaasjes door de olie en bestrooi ze met vers gemalen zwarte peper. Als je een kruidenmengsel wil gebruiken, meng dat dan eerst door de olie en wentel er daarna de kaasjes door. Wikkel de kaasjes in aluminiumfolie en leg ze op de hete gril of in een hete oven, 15 tot 20 minuten.

Bestrooi de grilovaný encián voor het serveren met een handje grof gehakte walnoten, en geef er een schaaltje vossebessencompôte, een bergje goudgeel gebakken frietjes en misschien ook nog een frisse, groene salade bij.

 

Gegrilde kaas
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *