Slowaakse recepten       Gerechten uit de keuken van Slowakije

 

Grilovaný encián
Gegrilde kaas

Encián en plesnivec zijn Slowaakse ronde schimmelkaasjes, type camembert, die op dezelfde manier als de beroemde Franse kaas worden gemaakt. Het is de Slowaakse versie van de wat bekendere Tsjechische concurrent hermelín. Encián betekent overigens gentiaan en Plesnivec betekent edelweiss. Edelweiss komt, net als de gentiaan, niet alleen voor in de Alpen, maar ook in de Hoge Tatra, de Hoge en Lage Fatra en het Slowaaks Paradijs, om er maar eventjes tussen neus en lippen door een portie nauwelijks terzake doende informatie tegenaan te gooien. Die encián, die gaan we, ingesmeerd met wat kruiderij en verpakt in folie, op de hete gril of in de oven leggen. Daar wordt-ie namelijk lekker warm van. Die aldus gegrilde kaas dirken we vervolgens op met een lepe mooie rode compôte van vossebessen (a.k.a. Preiselbeeren) en een handje gehakte walnoten. En dan eten we die lekker warme gegrilde kaas op met een portie goudgeel gebakken frieten of wat lekker knapperig vers gebakken brood.

Gegrilde kaas

voor 2 porties gegrilde kaas hebben we nodig:
2 encián kaasjes (of een ander mooi rond kaasje van het camembert-achtige type)
3 el. olie
zwarte peper (of een kruidenmengsel, b.v. barbecue- of provençaalse kruiden)
grof gehakte walnoten
vossebessencompôte

Gegrilde kaas
Wentel de kaasjes door de olie en bestrooi ze met vers gemalen zwarte peper. Als je een kruidenmengsel wil gebruiken, meng dat dan eerst door de olie en wentel er daarna de kaasjes door. Wikkel de kaasjes in aluminiumfolie en leg ze op de hete gril of in een hete oven, 15 tot 20 minuten.

Gegrilde kaas
Bestrooi de grilovaný encián voor het serveren met een handje grof gehakte, eventjes geroosterde walnoten, en geef er een schaaltje vossebessencompôte, een bergje goudgeel gebakken frietjes en misschien ook nog een frisse, groene salade bij.

 

Gegrilde kaas
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *