Slowaakse recepten      Gerechten uit de keuken van Slowakije

 

Zemiakové gule s údeným mäsom
Aardappelknoedels met gerookt vlees

Knoedels (knedlíky) of ballen (gule) van een deeg van aardappelen en/of bloem zijn niet weg te denken uit het Slowaakse diëet. Lekker bij een stoofpot of een stuk vlees, om er de plas saus ermee op te soppen. Vaak ook zijn ze gevuld en kunnen ze het uitstekend stellen zonder die saus. Dat vullen gebeurt meestal met fruit, met als resultaat een zoet lunch- of nagerecht, maar soms, zoals in dit geval, worden ze gevuld met gerookt vlees. Niet goed voor de lijn misschien, maar ze zijn a-ke-lig lekker, deze met spek gevulde aardappelknoedels. En dan doen we er ook nog lekker veel jus met uien en spekjes eroverheen, want het is toch al stuk. Om het feest compleet te maken lepelen we er nog een flinke mop gestoofde zuurkool naast. lekker in de winter, maar zeker ook hartje zomer beslist niet te versmaden!

Gevulde aardappelknoedels

Voor deze met gerookt vlees gevulde aardappelknoedels hebben we nodig:
500 gr. aardappelen
200 gr. bloem
1 ei
gerookt spek, fijngehakt
nog eens 50 gr. gerookt spek, in dobbelsteentjes
1 ui
olie of reuzel

Gevulde aardappelknoedels
Kook de aardappelen gaar in de schil. Pel ze en rasp ze. Meng ze met het ei, het zout en de bloem en kneed er een deeg van.

Gevulde aardappelknoedels
Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 5 mm. en snij het in vierkantjes. Leg op ieder vierkantje wat fijngehakt spek en rol er ballen van. Laat ze in kokend gezouten water glijden. Als ze boven komen drijven zijn ze gaar.

Gevulde aardappelknoedels
Verhit olie of reuzel in de koekenpan. Fruit er de gesnipperde ui in en het in dobbelsteentjes gesneden spek. Roer de aanbaksels van de bodem los met een beetjes water. Giet deze uien-spek-jus over de ballen en serveer ze met zuurkool die je hebt gestoofd met ui, spekjes en karwijzaad. Het recept daarvoor vind je hier.

 


download dit recept

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.