Slowaakse recepten      Gerechten uit de keuken van Slowakije

 

Zemiakové gule s údeným mäsom
Aardappelknoedels met gerookt vlees

Niet goed voor de lijn misschien, maar ze zijn a-ke-lig lekker, deze met gerookt spek gevulde knoedels. En dan ook nog lekker veel jus met uien en spekjes eroverheen en daarnaast een flinke mop gestoofde zuurkool.

Kom maar op met die winter. Ik zou bijna zeggen: graag zelfs!

Knedlíky - met spek gevulde knoedels

500 gr. aardappelen
200 gr. bloem
1 ei
gerookt spek, fijngehakt
nog eens 50 gr. gerookt spek, in dobbelsteentjes
1 ui
olie of reuzel

Kook de aardappelen gaar in de schil. Pel ze en rasp ze. Meng ze met het ei, het zout en de bloem en kneed er een deeg van.

Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 5 mm. en snij het in vierkantjes. Leg op ieder vierkantje wat fijngehakt spek en rol er ballen van. Laat ze in kokend gezouten water glijden. Als ze boven komen drijven zijn ze gaar.

Verhit olie of reuzel in de koekenpan. Fruit er de gesnipperde ui in en het in dobbelsteentjes gesneden spek. Roer de aanbaksels van de bodem los met een beetjes water. Giet deze uien-spek-jus over de ballen en serveer ze met zuurkool die je hebt gestoofd met ui, spekjes en karwijzaad. Het recept daarvoor vind je hier.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *