Slowaakse recepten     Gerechten uit de keuken van Slowakije

 

Sýta chlebová polievka
Gevulde broodsoep

Broodsoep is een populair gerechtje in Centraal-Europa. een uiterst simpel recept van runderbouillon die wordt gebonden met brood. Soms worden er nog een paar eieren boven gebroken en dat is het eigenlijk wel. Eeuwenoud is het al. Beethoven bijvoorbeeld was dol op broodsoep.

In dit Slowaakse recept voor gevulde broodsoep gaat het er een heel stuk uitgebreider aan toe. Deze soep wordt rijkelijk gevuld met worst, bonen en groenten, en verrijkt met een flinke dot room. Een stevig soepje voor gure dagen.

gevulde broodsoep

Voor deze gevulde broodsoep uit Slowakije hebben we nodig:
2 hamworsten

Hamworst (šunková klobása) is een sappige, magere worst met een kruidige smaak. Als je het goede spul hebt zit er geen sojameel of andere vleesvervangende prullen in. Je slager heeft misschien geen echte “šunková klobása”, maar beslist wel een lekker alternatief.

boter
1 lente-ui
1 wortel
100 gr. knolselder
1 bosje peterselie
een paar sneden (oud) bruin brood
1 blikje kidneybonen
2 blokjes bouillon
1 kleine prei
2 teentjes knoflook
2 el. zure room
een snuf majoraan
zout en peper

broodsoep
Snij de worsten in dunne plakjes. Maak de groenten schoon en snij alles fijn: de ui en de wortel in schijfjes en de selder in blokjes. Snij de prei in lucifertjes. Snij ook het brood in kleine blokjes.


Bak de worst in wat boter aan. Doe er dan de lente-ui bij en laat even meebakken. Dan gaan de stukjes wortel, de selder en de peterselie erbij. Laat het allemaal 5 minuutjes sudderen. Als het dreigt te verbranden doe je er een heel klein beetje water bij.

broodsoep
Doe er nu het vocht van het blikje bonen bij en een litertje water. De bouillonblokjes en de blokjes brood kunnen er ook in. Breng het aan de kook en laat het een kwartiertje pruttelen.


Nu gaan de reepjes prei erbij en de knoflooktenen uit de knijper, plus de zure room. Doe er de bonen en de majoraan bij en breng het opnieuw aan de kook. Nog even afproeven op peper en zout en je kunt aan tafel.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *