Gerechten uit de keuken van Slowakije
Plnený kaleráb
Gevulde koolrabi
Koolrabi mag zich nu niet bepaald in een grote populariteit verheugen in onze contreien. Dat is jammer, want, afgezien van de wat minder aantrekkelijke flatulente eigenschappen, is het niet alleen een erg gezonde, maar ook een bijzonder smakelijke groente, die zich leent voor allerlei bereidingen. In dit recept worden de koolrabi gevuld met een mengsel van gehakt en rijst. Van het vruchtvlees dat overblijft na het uithollen wordt een sausje gemaakt. Een eenvoudig recept, waarin de belangrijkste smaakmaker de koolrabi zelf is.
Voor onze gevulde koolrabi halen we in huis:
6 – 8 jonge koolrabi (afhankelijk van de grootte)
500 gr. gehakt
100 gr. rijst
1 ei
zout en peper
3 dl. melk
4 el. bloem
azijn
suiker
Maak de koolrabi schoon en blancheer ze 3 minuten in gezouten water. Haal ze eruit en hol ze uit met een lepel. Bewaar het vruchtvlees. De rijst kook je gaar in het blancheerwater.
Laat de rijst afkoelen en meng het met het vlees, het ei en zout en peper. Vul er de koolrabi mee. Zet ze in een ovenschaal, giet er een bodempje water bij en bak ze in de oven voor ongeveer 40 minuten, of tot de rapen gaar zijn.
Hak het verwijderde vruchtvlees fijn en bak het, als de koolrabi zo goed als gaar zijn, in een pannetje in een klein beetje olie tot het zacht is. Strooi er de bloem over, en roer tot alle bloem is opgenomen. Giet er dan scheutje voor scheutje de melk bij tot je een dikke saus hebt gekregen.
Ondertussen zijn de koolrabi gaar. Haal ze uit de ovenschaal en hou ze even warm. Het vocht uit de ovenschaal gaat bij de saus in het pannetje. Roer het goed door en laat het nog heel even pruttelen. Breng de saus op smaak met zout, suiker en azijn en giet ze over de gevulde koolrabi.