Slowaakse recepten      Gerechten uit de keuken van Slowakije

 

Plnená paprika v paradajkovej omáčke
Gevulde paprika in tomatensaus

Met rijst en rundergehakt gevulde paprika’s in een pittig tomatensausje. Er was een tijd dat iedere oma dit feestelijke gerechtje op haar repertoire had staan. Voor op zondagmiddag, als ze de hele familie over de vloer had. Razend populair in heel Oost-Europa, die gevulde paprika’s.

Gevulde paprika in tomatensaus

Voor deze gevulde paprika in tomatensaus moeten we hebben:
6 groene puntpaprika’s
1 klein kopje langgraanrijst
250 gr. rundergehakt
1 kleine ui
1 teen knoflook
1 ei
majoraan
½ tl. heet paprikapoeder

en voor de tomatensaus:
1 ui
1 teen knoflook
2 laurierbladeren
3 – 5 pimentkorrels
2 blikken tomaat
1 dl. sterke groentebouillon (mag best van een blokje)
2 el. bloem
zout en peper

Gevulde paprika in tomatensaus
De rijst kook je in twee keer haar hoeveelheid gezouten water. Twintig minuten op het allerkleinste vuurtje met gesloten deksel, dan is het gaar. Doe de rijst in een schaal en laat het afkoelen.

Gevulde paprika in tomatensaus
Ondertussen maak je de saus. In een pan waar straks alle paprika’s naast elkaar in passen. Snipper de ui. Die bak je in wat boter of olie heel rustig glazig. De laatste twee minuten mag de gehakte teen knoflook erbij. Haal de pan even van het vuur en strooi er het paprikapoeder over. Doe er meteen de bouillon en de inhoud van de blikken tomaat bij. Druk de tomaten met een houten lepel tegen de rand van de pan stuk. Doe er de laurier en de pimentkorrels bij, breng het aan de kook, zet het vuur laag en laat de saus heel zachtjes pruttelen.

Gevulde paprika in tomatensaus
Nu gaan we verder met de paprika’s. Snij de steelaanzet uit de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Met een smalle lepel kun je de paprika�s makkelijk leeghalen.

Gevulde paprika in tomatensaus
Hak het uitje en de teen knoflook zo klein mogelijk. Die gaan bij de afgekoelde rijst. Meng er het gehakt, het ei, paprikapoeder, een snuf zout en een tl. majoraan door. Kneed het een paar minuten goed door. Met dit mengsel vul je de paprika’s. Als je nog wat vulling over hebt maak je er kleine balletjes van. Leg de gevulde paprika’s en (evt.) de balletjes in de saus. Breng het opnieuw aan de kook en laat het heel zachtjes gaan tot de gevulde paprika’s gaar zijn. Neem er de tijd voor: laat ze rustig een uurtje badderen.

Gevulde paprika in tomatensaus
Als de paprika’s goed zijn en de tomaten in de saus hebben zich gescheiden van de olie haal je de paprika’s uit de saus. Meng de bloem met wat water of -nog lekkerder- met een dl. zure room. Daarmee bind je de saus. Laat het even opkoken tot je saus een mooie dikte heeft. Breng de saus zo nodig nog op smaak met zout en/of peper. Zet het vuur laag, leg de paprika’s terug en warm ze nog even grondig door.

 


download dit recept

Eén reactie op “Gevulde paprika

  1. Wat is dit een lekker (en uiteindelijk een erg gemakkelijk) recept om na te maken! Ik heb het nu al een paar keer gemaakt en het smaakt me nog steeds erg goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *