Gerechten uit de keuken van Slowakije
Plnené palacinky po maďarsky
Hongaarse gevulde pannenkoeken
In Hongarije heten soortgelijke gevulde pannenkoekjes “Hortobágyi palacsinte”: pannenkoekjes uit Hortobágy. Vandaar dat “po maďarsky”; op Hongaarse wijze. Het recept is nagenoeg hetzelfde, met dit grote verschil dat deze pannenkoekjes worden gepaneerd en dan gebakken in de koekenpan, terwijl de Hortobágy-pannenkoekjes in de oven worden gezet, overgoten met een saus van vleesnat en zure room. In beide gevallen is het een bijzonder smakelijk recept voor b.v. een feestelijke lunch. Als je aan de lijn doet zou ik het echter niet iedere dag eten.
Voor deze Hongaarse gevulde pannenkoeken uit Slowakije hebben we nodig:
voor de pannenkoeken:
2 eieren
een snufje zout
250 ml. melk
180 gr. bloem
een beetje olie voor het bakken
voor de vulling:
1 grote ui
2 – 3 el. olie
400 g rundergehakt
zout en peper
3 el. zoet paprikapoeder
3 el. tomatenpuree
150 gr. zure room
voor het bakken:
1 – 2 eieren
paneermeel
olie
200 gr. zure room
peterselie
Eerst maken we de pannenkoeken. Klop de eieren los met de melk, roer er de bloem door en een snufje zout en blijf kloppen tot je een glad beslag hebt. Bak er in een (heel) klein beetje olie flinterdunne pannenkoeken van in je koekenpan.
Pel de uien en hak ze fijn. Bak ze samen met het gehakt in een beetje olie. Als het gehakt mooi goudbruin is gebakken gaat het zout en peper en het paprikapoeder erbij, de tomatenpuree en de room. Even aan de kook brengen en dan het vuur uitzetten.
Smeer wat van het gehaktmengsel over een van de pannenkoekjes. Vouw twee tegenover elkaar liggende zijkanten een stukje over het gehakt heen en rol ze op. Zet ze vast met twee prikkertjes. Haal ze dan door het losgeklopte ei en het paneermeel en bak ze in de koekenpan aan alle kanten goudbruin. Bestrooi ze met wat peterselie en serveer ze met de zure room.