Slowaakse recepten      Gerechten uit de keuken van Slowakije

 

Zemiakové gule s marhuľami a orechmi
Aardappelknoedels met abrikozen en walnoten

Ze lijken een klein beetje op de alom bekende Oostenrijkse Marillenknödel, maar deze Slowaakse “gule” zijn toch net even iets anders. Zo worden ze niet gemaakt van een deeg van kwark, maar van aardappelen en bloem, met een vulling van fruit, ook in dit geval abrikozen. Daarover gaat dan een handje gehakte walnoten, een lepel gesmolten boter en een flinke schep poedersuiker. Wij zijn gewend om dit soort zoetigheden alleen als dessert te eten, maar in Slowakije eten ze deze knoedels minstens zo vaak bij wijze van lunch. Overigens is het eigenlijk correcter om dat “gule” te vertalen als “ballen”, maar dat vonden we zo mogelijk nog onaangenamer klinken dan het iets minder platte “knoedels”. Knoedels met abrikozen dus, voor de lunch of voor het dessert. In dat laatste geval hou je de maaltijd get best een beetje licht verteerbaar, want deze gule zijn behoorlijk machtig.

Knoedels met abrikozen

Knoedels met abrikozen en walnoten maak je met:
800 gr. aardappelen
400 gr. bloem
1 ei
snufje zout
150 gr. boter
500 gr. verse of bevroren abrikozen
200 gr. gehakte walnoten
poedersuiker

Knoedels met abrikozen
Kook de aardappelen in de schil gaar. Als de aardappelen gaar zijn laat je ze even afkoelen. Pel ze dan, rasp ze op een middelgrote rasp en zet 10 minuten in de koelkast.


Doe in een schaal de bloem, de aardappelen, het ei en een snuf zout. Meng het grondig met je handen. Als het deeg plakkerig blijft doe je er nog wat bloem doorheen. Het resultaat moet een glad deeg zijn dat niet meer kleeft.

Knoedels met abrikozen
Vorm van het deeg pannenkoekjes die precies groot genoeg zijn om de abrikozen in te “verpakken”. Leg op ieder pannenkoekje een abrikoos, vouw ze dicht en vorm er met je handen gladde, goed gesloten ballen van.


Ondertussen heb je een grote pan met water op het vuur gezet. Als het kookt laat je daar de ballen voorzichtig in glijden. Als ze boven komen drijven zijn ze gaar, dat duurt ongeveer 8 minuten. Maar pas op: soms blijft er wel eens eentje aan de bodem plakken, dus controleer dat even voorzichtig met een houten lepel. Als ze gaar zijn laat je de ballen goed uitlekken. Leg ze op een bord, bestrooi ze met de gehakte walnoten, flink wat poedersuiker en een lepel gesmolten boter.

 

Aardappelknoedels met abrikozen
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *