Gerechten uit de keuken van Slowakije
Cesnaková polievka v bochníku
Knoflooksoep in brood
Het is voor de liefhebbers, deze romige Slowaakse knoflooksoep met een forse dosis van dat krachtig riekende maar o zo gezonde gewas. Opgediend in een uitgeholde bol brood ziet deze nederige, volkse soep eruit als een gerecht een koning waardig. Maar als je hem gewoon uit een bord eet met een stukje brood erbij is hij ook lekker, hoor!
Voor deze knoflooksoep in brood hebben we nodig:
1 hele bol knoflook
2 el. plantaardige olie
2 el. bloem
½ liter warme melk
1 l. water of bouillon
peper en zout
vegeta
en verder: wat klontjes koude boter of een beetje dikke room
en misschien voor de liefhebbers: wat harde geraspte kaas
en in ieder geval per persoon: 1 grote harde bol, wit of bruin
Haal de tenen van de bol knoflook, pel ze en rasp ze boven een pan met twee lepels olie. Zet het dan op het gas en laat het een paar minuutjes zachtjes bakken. De knoflook mag niet bruin worden, want dan wordt hij bitter en is de lol er wel vanaf. Strooi er dus ruim voor die tijd de bloem overheen, en laat het nog een minuutje al roerend meebakken tot de bloem al het vet heeft opgenomen. Dan doe je er de melk bij, steeds met kleine scheutjes tot alles door de bloem is opgenomen. Als de melk op is ga je verder met de bouillon (of het water). Wacht met vocht toevoegen tot de soep weer kookt. Kruid het ten slotte met peper en zout en met vegeta. Roer er voor een zijdezachte textuur wat koude klontjes boter of dikke room (of allebei) doorheen.
Serveer de soep in uitgeholde broden, evt. bestrooid met kaas.
En voor de zekerheid toch maar diepe borden gebruiken, he? 😉