Slowaakse recepten      Gerechten uit de keuken van Slowakije

 

Cesnaková polievka v bochníku
Knoflooksoep in brood

Het is voor de liefhebbers, deze romige Slowaakse knoflooksoep met een forse dosis van het krachtig riekende maar o zo gezonde gewas. Opgediend in een uitgeholde bol brood ziet deze nederige, volkse soep eruit als een gerecht een koning waardig. Maar als je hem gewoon uit een bord eet met een stukje brood erbij is hij ook lekker, hoor!

Knoflooksoep in brood

Voor deze knoflooksoep in brood hebben we nodig:
Knoflooksoep in brood 1 hele bol knoflook
Knoflooksoep in brood 2 el. plantaardige olie
Knoflooksoep in brood 2 el. bloem
Knoflooksoep in brood ½ liter warme melk
Knoflooksoep in brood 1 l. water of bouillon
Knoflooksoep in brood peper en zout
Knoflooksoep in brood vegeta
Knoflooksoep in brood wat klontjes koude boter of een beetje dikke room
Knoflooksoep in brood voor de liefhebbers: wat harde geraspte kaas
Knoflooksoep in brood per persoon 1 grote harde bol, wit of bruin

Haal de tenen van de bol knoflook, pel ze en rasp ze boven een pan met twee lepels olie. Zet het dan op het gas en laat het een paar minuutjes zachtjes bakken. De knoflook mag niet bruin worden, want dan wordt hij bitter en is de lol er wel vanaf. Strooi er dus ruim voor die tijd de bloem overheen, en laat het nog een minuutje al roerend meebakken tot de bloem al het vet heeft opgenomen. Dan doe je er de melk bij, steeds met kleine scheutjes tot alles door de bloem is opgenomen. Als de melk op is ga je verder met de bouillon (of het water). Wacht met vocht toevoegen tot de soep weer kookt. Kruid het ten slotte met peper en zout en met vegeta. Roer er voor een zijdezachte textuur wat koude klontjes boter of dikke room (of allebei) doorheen.

Serveer de soep in uitgeholde broden, evt. bestrooid met kaas.
En voor de zekerheid toch maar diepe borden gebruiken, he? 😉

 
Knoflooksoep in brood
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *