Slowaakse recepten      Gerechten uit de keuken van Slowakije

 

Kapustová polievka s hubami
Koolsoep met paddenstoelen

Met (zuur)koolsoep wordt eindeloos gevarieerd in Slowakije. Ze maken het met room, met tomaten, met bieten, met worst, met weet-ik-wat-nog-meer of, zoals hier, met eekhoorntjesbrood.

Kapustová polievka s hubami

500 gr. zuurkool
gedroogd eekhoorntjesbrood
1 laurierblad
10 hele zwarte peperkorrels
een flinke snuf zout
2½ dl. zure room
½ l. magere melk
reuzel (of boter)
2 el. bloem

Snij de zuurkool fijn, doe het in een pan en overgiet het met water. Breng het aan de kook.
Daarbij gaan het laurierblad, de zwarte peperkorrels en het zout, en de gedroogde paddenstoelen. Laat het 45 min. koken.

Ondertussen maak je een roux: verhit de reuzel of boter in een pannetje en roer er de bloem doorheen. Roer goed door zodat alle bloem wordt opgenomen. Laat het heel even bakken, maar zet het vuur uit voordat het bruin wordt. Laat het afkoelen.

Meng de melk met de room. Giet 2 – 3 dl. van het melk-roommengsel door de afgekoelde roux en roer het goed door. Meng het dan door de soep.

Wacht tot de soep opnieuw kookt en roer er dan de rest van de room en de melk doorheen. Laat het nog 10 minuutjes zachtjes koken.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *