Slowaakse recepten      Gerechten uit de keuken van Slowakije

 

Kapustová polievka s paradajkou
Koolsoep met tomaat

Een eenvoudig maar hartverwarmend soepje voor gure dagen, met in de hoofdrol de favoriete groente van Centraal-Europa: Brassica oleracea convar. capitata var. alba. Maar je mag ook gewoon “witte kool” zeggen.

500 gr. witte kool
1 blik tomaten
1 tl. gemalen karwij
zout en peper
een handje rijst
1 ui
boter of olie
2 el. bloem

Snij de kool in kleine reepjes en kook ze in water. Giet het water af, doe er vers water bij, samen met wat gemalen karwij, wat zout, een beetje peper en het blik tomaten. Breng het opnieuw aan de kook. Als je hele tomaten in je blik hebt zitten, maak ze dan even stuk met een houten lepel. Laat het 10 minuutjes sudderen. Dan kan er een handje rijst bij, en dan duurt het nog 20 minuutjes voor je aan tafel kan.

Maak ondertussen een roux door de ui te fruiten in het vet (olie, reuzel of boter, naar smaak). Als hij glazig is lepel je daar 2 el. bloem overheen. Roer, zodat alle bloem door het vet wordt opgenomen en laat het heel eventjes zachtjes doorbakken. Meng het snel door de kokende soep.

Dien de soep op met lekker stevig brood.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *