Slowaakse recepten       Gerechten uit de keuken van Slowakije

 

Šošovicový prívarok
Gebonden linzen

Linzen zijn een populair maaltje in Slowakije. Simpel te maken, lekker om te eten en het is nog gezond ook. Šošovicový prívarok wordt vaak vertaald als iets in de trant van “linzen-bouillon”, maar passender zou iets als “gebonden linzen” zijn. Het woord prívarok wordt namelijk gebruikt om een potje van groenten of peulvruchten aan te duiden met een consistentie die het midden houdt tussen een dikke, gebonden soep en een wat erg vochtige stoofpot. Een beetje vergelijkbaar met het Hongaarse főzelék. Voor dat binden zorgen een paar in blokjes gesneden aardappelen en een lepel room gemengd met bloem. Šošovicový prívarok wordt gewoonlijk opgediend met een knakworstje en/of een spiegelei. Allebei mag natuurlijk ook.

Linzen

We hebben nodig:
200 gr. linzen
4 bloemige aardappelen
zout en zwarte peper
2 laurierbladeren
2 tenen knoflook
rode wijnazijn
2 dl. zure room
1 el. bloem
1 dl. volle melk
worst en/of eieren

Linzen
Spoel de linzen goed onder koud water en laat ze een uurtje of twee weken*. Ondertussen schil je de aardappelen en snij je ze in kleine blokjes.

*Omdat we weinig water gebruiken en dat ook nog eens laten inkoken laten we de linzen eerst eventjes weken. Dan wordt de kooktijd een stuk korter en is er minder kans dat het allemaal aan de bodem van de pan gaat kleven en klonteren.


Giet de geweekte linzen af, spoel ze nog eens goed en doe ze samen met de blokjes aardappel in een pan. Giet er zoveel water bij dat het allemaal net onder staat, doe er de blaadjes laurier bij en rasp er de tenen knoflook boven. Breng het aan de kook en kook het zonder deksel in ongeveer een kwartier gaar. Zet het vuur dan laag.

Linzen
Meng een royale el. bloem met de melk, doe er de room bij en roer het goed om, want we willen geen geklonter. Meng het goedje door de pot met linzen en roer het tot de saus dikker wordt. Kruid het nu met zout en peper en breng het op smaak met wijnazijn.


Serveer de linzen met een spiegelei of met wat Weense worstjes. Allebei mag natuurlijk ook. Voor wie wil mag er ook nog een stuk brood bij.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *