Slowaakse recepten      Gerechten uit de keuken van Slowakije

 

Zapekané zemiaky s bryndzou
Aardappelen met bryndza uit de oven

Een eenvoudig recept voor ovenaardappelen met de karakteristieke Slowaakse schapenkaas, de bryndza. Een volledige, voedzame en vegetarische maaltijd is het, maar de liefhebbers zouden het gerecht voor het opdienen nog kunnen bestrooien met uitgebakken spekjes. Hou er dan wel rekening mee dat je niet te veel zout gebruikt bij het kruiden van de aardappelen.

Ovenaardappelen met schapenkaas

Deze ovenaardappelen met schapenkaas maak je met:
1 kg. aardappelen
2 rode uien
1 el. mild paprikapoeder
250 gr. bryndza
1 dl. zure room
1 tl. gemalen karwij
olie
zout en peper
peterselie

Ovenaardappelen met schapenkaas
Verwarm de oven voor op 180ºC.

Ovenaardappelen met schapenkaas
Schil de aardappelen en snij ze in heel dunne schijfjes. Bestrooi ze met paprikapoeder en hussel ze even goed door elkaar zodat alle schijfjes gekruid zijn. Pel de uien en snij ze in dunne ringen. Vet een bakblik in met olie en zet daar de schijfjes ui en aardappel om en om rechtop in. Besprenkel het met olie en zet het in de voorverwarmde oven. Daar blijven ze een half uurtje in, misschien iets langer, tot de aardappels gaar zijn.

Ovenaardappelen met schapenkaas
Ondertussen meng je de schapenkaas met de zure room, wat gemalen karwij, peper en misschien wat zout, maar van dat laatste beslist niet te veel want de bryndza is al behoorlijk zout. Roer er nog wat gehakte peterselie door.

Ovenaardappelen met schapenkaas
Als de aardappelen gaar zijn haal je ze eruit. Verhoog de oventemperatuur tot 200ºC. Schep het schapenkaas-roommengsel over de aardappelen en zet ze terug in de oven. Tien minuutjes, misschien iets langer, tot de kaas gesmolten is en de zaak flink staat te borrelen.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *