Gerechten uit de keuken van Slowakije
Palacinky plnené brokolicou
Pannenkoeken gevuld met met broccoli
Gevulde palačinke/palačinky/palatschinken/palacsinta, flensjes, zijn al sinds jaar en dag razend populair in heel Centraal en Oostelijk Europa. Vandaag vullen we ze met broccoli. Helemaal vegetarisch dus. Die broccoli gaan we eerst even gaar koken en dan pureren met de staafmixer. Die puree smeer je over de pannenkoekjes en die rol je op. In een ovenschaaltje leggen, overgieten met wat room waar je eieren doorheen hebt geklutst, even de oven in en je bent alweer klaar voor vandaag. Wil je het jezelf nog makkelijk maken? Koop dan een pak “wraps” in de super. Dan kun je het pannenkoeken bakken overslaan.
Voor 4 porties van onze vegetarische pannenkoeken gevuld met broccoli hebben we nodig:
voor de palacinky:
250 gr. bloem
5 dl. melk
2 eieren
een snuf zout
olie of boter voor de pan
en voor de vulling:
broccoli (800 gr., mag ook ietsje meer zijn)
2 dl. zure room
nootmuskaat
zout en peper
2 eieren
Meng de eieren met de melk en roer er met een garde de bloem en een snuf zout door. Even laten rusten in de koelkast en er dan 8 dunne flensjes van bakken.
Verdeel de broccoli in stukken en kook ze gezouten water gaar. Giet af, laat even uitdampen en pureer het met een staafmixer. Kruid het met wat nootmuskaat, zout en flink wat zwarte peper. uitdampen en dan pureren met een staafmixer. Ook de pannenkoekjes laat je even afkoelen.
Smeer een lepel van de broccolipuree op een pannenkoekje, vouw de zijkanten een beetje naar binnen en rol het op. Leg de palačinky knus naast elkaar in een ovenschaal die je hebt ingevet met boter.
Meng de room met de eieren en kruid het met peper en zout. Dat mengsel giet je over de pannenkoekjes. Zet ze in een op 180ºC. voorverwarmde oven en laat ze bakken tot ze mooi goudgeel kleuren.
Er is geen downloadbare pdf voor het recept palacinky. Heel leuke website! Dank u wel hiervoor 🙂