Slowaakse recepten      Gerechten uit de keuken van Slowakije

 

Strapačky s kyslou kapustou
Spätzle met zuurkool

Strapačky zijn eigenlijk precies hetzelfde als halušky, maar dan misschien wat dunner en wat ordentelijker. In Duitstalige landen zouden we ze “spätzle” noemen. Het gaat zo: een nat, net niet helemaal meer vloeibaar deeg wordt door een zeef met vrij grote gaten in een pan vol kokend water gewerkt. Die zeef, die heet in Slowakije een “síto na halušky”: een haluskyzeef. In Duitstalige landen gebruiken we een “Spätzlehobel”. Dat vloeibare deeg, dat komt als het gaar is in de vorm van onregelmatige kronkeltjes bovendrijven. Die strapačky mengen we met de zuurkool, die we samen met het gerookte spek en de ui hebben gaar gestoofd. Spätzle, spek, zuurkool. Het is in Centraal-Europa een voor de hand liggende combinatie die garant staat voor een stevige, voedzame en vooral erg bevredigende maaltijd.

O.K. Spätzle, spek, zuurkool dus. Daarvoor gaan we nodig hebben:
500 gr. aardappelen
1 kop bloem (180 gr.)
500 gr. zuurkool
300 gr. doorregen spek
1 grote ui
zout
vers gemalen zwarte peper

Spätzle - spek - zuurkool
Snij het spek in blokjes en doe ze in een pan met dikke bodem op een heel laag vuurtje. Snij de ui fijn. Die gaat bij het spek zodra het vet begint te smelten. Laat het zachtjes bakken tot de uien glazig zijn en het spek krokant is uitgebakken. Dan gaat de zuurkool erbij. Leg de deksel op de pan en laat de zuurkool in minstens 15 minuten gaar stoven, iets langer is beter.

Spätzle - spek - zuurkool
Ondertussen schil je de aardappelen en rasp je ze op een fijne rasp boven een kom. Doe er een snuf zout bij en roer er zoveel bloem door tot je een vloeiend en plakkerig, maar wel samenhangend deeg hebt. Laat het tien minuutjes rusten.

 


(Een “síto” (l.) of “struhadlo (r.) na halušky” of in het Duits een “Spätzlehobel”)

Breng een grote pan met gezouten water aan de kook. Werk het deeg door een halsukyzeef in het kokende water. Ga met een houten lepel rustigjes over de bodem om te voorkomen dat de strapačky blijven kleven. Zodra ze boven komen drijven draai je het vuur laag, zodat ze weer naar beneden zinken. Drie keer doe je dat, dan zijn de strapačky klaar. Schep ze uit de pan en spoel ze af met koud water.

Spätzle - spek - zuurkool
Meng de strapačky met de gaar gestoofde zuurkool in de pan. Breng het op smaak met royaal zwarte peper en een beetje zout, maar van dat laatste niet te veel want het spek is al zout. Draai het gas uit en laat het zo een paar minuten staan voor je het op tafel zet.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *