Slowaakse recepten      Gerechten uit de keuken van Slowakije

 

Špenátový prívarok
Gebonden spinazie

Dit vegetarische gerechtje is een echte klassieker uit (groot)moeders Slowaakse keuken. Špenátový prívarok laat zich zo ongeveer vertalen als “gebonden spinazie”. De spinazie wordt namelijk bijeengehouden door een dik sausje gemaakt van het vocht van de spinazie, een uitje, wat bloem en wat bouillon. Dat is niet alleen lekker, maar zorgt er ook voor dat het op je bord geen waterige bedoening wordt door al het groene vocht dat normaal uit de gekookte spinazie zou blijven lekken. Leg er een hardgekookt eitje op en geef er een paar gekookte aardappelen bij en je zit gebeiteld. Špenátový prívarok. Het is gezond, het is lekker, het is snel klaar, het kost drie keer niks en het is ook nog eens uitermate diervriendelijk. Nou, wat wil je nog meer?

Špenátový prívarok

voor 4 porties špenátový prívarok hebben we nodig:
1 kg. verse spinazie
1 rode ui
2 el. boter
2 tenen knoflook
2 el. bloem
vegeta of groentebouillon
zwarte peper
4 eieren

Špenátový prívarok
Hak de spinazie wat kleiner en laat ze slinken in een grote pan. Giet het vocht af, maar bewaar het.


Snipper de ui en bak ze glazig in 2 el. boter. Hak de tenen knoflook bij en laat ze 2 minuutjes meebakken. Doe er nu de bloem bij en roer tot het vet alle bloem heeft opgenomen. Giet er nu beetje bij beetje het vocht van de spinazie bij. Het kookvocht van de spinazie zou voldoende moeten zijn, maar als de saus te dik is doe je er gewoon wat water bij. Kruid het met vegeta (of groentebouillon) en zwarte peper naar smaak en laat het wat inkoken tot een mooie dikke saus.

Špenátový prívarok
Ondertussen kook je de eieren hard.


Doe de spinazie in de saus en warm het goed door. Verdeel de spinazie over borden, snij de hardgekookte eieren doormidden en leg ze er op. Dien de špenátový prívarok op met gekookte aardappelen of aardappelpuree.

 

Špenátový prívarok
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *