Gerechten uit de keuken van Slowakije
Bryndzová nátierka
Spread van schapenkaas
Volgens de regelen der kunst zou deze spread van schapenkaas gemaakt moeten worden van bryndza, een Slowaakse verse kaas van schapenmelk. De kaas heeft een scherpe, uitgesproken smaak die eigenlijk niet met een andere schapenkaas te vergelijken is. Deze bryndzová nátierka, ook bekend als Liptovská nátierka of šmirkás wordt gebruikt als smeerseltje op een stuk brood, voor bij de borrel of ter ondersteuning van het bierdrinken wat later op de avond. Je treft het ook steevast aan als onderdeel van een syrová doštička, een kaasplankje, wat eveneens wordt gegeten als borrel- of voorgerecht. Een simpel recept met de smaak van ver weg.
Ook in de buurlanden is een vergelijkbare spread van schapenkaas populair: in staat het bekend als Liptovská pomazánka, in Hongarije als körözött of liptói túró en in Oostenrijk als Liptauer. Liptau (Liptov in het Slowaaks) is de streek in het midden van Slowakije waar de kaas, bryndza, vandaan komt.
Voor deze Slowaakse spread van schapenkaas hebben we nodig:
200 gr. bryndza of een andere scherp smakende schapenkaas
1 ui
50 gr. boter
zoet paprikapoeder
zout
evt. 1 rode puntpaprika of 1 kleine rode ui
Snipper de ui in flinterdunne snippertjes. Meng het met de schapenkaas en breng het op smaak met paprikapoeder en zout.
Snij de puntpaprika of de rode ui in flinterdunne ringetjes en leg die op de nátierka.
Serveer deze bryndzová nátierka met vers knapperig (stok)brood, of als onderdeel van een kaasplankje.