Slowaakse recepten      Gerechten uit de keuken van Slowakije

 

Vyprážaný zeleninový rezeň
Gebakken groentenschnitzel

Vandaag doen we een vegetarische schnitzel, want ook aan de Slowaakse huishoudens zijn de moderne inzichten over gezonde voeding niet ongemerkt voorbijgegaan. Wel altijd zelf maken natuurlijk, want wat ze in die kant-en-klaar gepaneerde dingen uit de supermarkt stoppen, dat weet God alleen. Een kop erwten uit de diepvries en alles wat er verder aan restjes groenten in de koelkast is blijven liggen, een paar eieren, een lepel bloem en wat paneermeel. Dat is zo ongeveer alles wat we nodig hebben. Lekker daarbij is wellicht een schoteltje tartaarsaus? Of een schaaltje knoflooksaus misschien? En daar doen we dan schaamteloos een portie frieten bij, want gezond is leuk, maar je moet de dingen niet overdrijven.

Vegetarische schnitzel

Voor onze vegetarische schnitzel hebben we nodig:
400 gr. diverse groenten zoals bloemkool, wortelen, pastinaken, knolselderij, etc.
100 gr. diepvrieserwten
1 el. bloem
2 eieren
100 gr. paneermeel
zout en peper

en voor het paneren:
1 ei, 5 dl. melk, bloem en paneermeel.

Vegetarische schnitzel
Maak de groenten schoon en blancheer ze even in gezouten water of bouillon. Hak de groenten fijn met een staafmixer of keukenmachine, maar laat de erwten heel. Vermeng de groenten dan met het ei, zout en peper, een eetlepel bloem en 100 gr. paneermeel. Vorm er rechthoekige “steaks” van (rondjes, vierkantjes of driehoekjes, dat mag natuurlijk ook, hè!).

Is het mengsel iets te slap uitgevallen om er een samenhangend geheel van te maken, dan mag er natuurlijk nog wat bloem of paneermeel bij.

Vegetarische schnitzel
Klop het ei los met de melk. Haal de groentenschnitzels door de bloem, door het ei en door het paneermeel. Bak ze in hete olie aan beide zijden goudbruin.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *