Slowaakse recepten      Gerechten uit de keuken van Slowakije

 

Losos s višňovou omáčkou
Zalm met kersensaus

Dat vis en rode wijn wel degelijk samen door één deur kunnen wordt maar weer eens bewezen door dit heerlijke gerechtje van gegrilde zalm met een sausje van kersen en rode wijn. Neem een stevige, fruitige wijn voor dit gerecht, b.v. een Frankovka modrá of een Zweigeltrebe. De combinatie van de met flink wat zwarte peper gekruide zalm, de kersen en de wijn is verrassend lekker.

Voor deze zalm met kersen voor vier personen hebben we nodig:
4 moten zalm
olie
citroensap
verse zwarte kersen, ongeveer 300 gr., maar iets meer of iets minder mag ook best

Geen verse kersen te krijgen en toch zin om dit recept te proberen? Neem dan geen kersen uit een pot, want die zijn veel te zoet. Kersen uit de diepvries. Die moet je hebben.

2 dl. stevige, fruitige rode wijn
evt. wat suiker
2 el. koude roomboter, in kleine stukjes
zout en grof gemalen zwarte peper

Was de kersen, snij ze doormidden en haal de pitten eruit. Doe ze samen met de wijn in een pannetje en laat het op een heel zacht vuurtje en half uurtje pruttelen. Als je kersensaus te zuur vindt, doe er dan wat suiker bij. Gewoon, naar smaak: de saus mag best een beetje zoetig zijn.

Besprenkel de stukken vis met wat citroensap en bestrijk ze rondom dunnetjes met een beetje olie. Laat ze zo 5 minuten liggen.

Verhit de grill(pan) op een hoge stand tot de pan echt gloeiend heet is. Leg de stukken vis in de hete grillpan en rooster ze 4-5 minuten. Controleer of de stukken vis vanzelf van de ribbels loslaten en draai ze pas dan voorzichtig om. Rooster de stukken vis nog eens 4 minuten tot ze aan de onderkant bruin en van binnen net gaar. Kruid ze dan met zout en maal er royaal de zwarte peper overheen.

Ondertussen is de kersensaus wel klaar. Haal de pan van het vuur. Bind de saus door er snel de kleine klontjes ijskoude boter door te roeren. Giet het over de zalm en zet het meteen op tafel.

 

download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *