Slowaakse recepten      Gerechten uit de keuken van Slowakije

 

Šúľance so strúhankou
Zoete noedels met broodkruim

Deze zoete noedels zijn een feestje voor lunch of nagerecht. Geen kind of het is er niet mee groot geworden. Noedeltjes van een deeg van aardappelen, griesmeel en bloem, gekookt in water en bedekt met een mengseltje van geroosterd paneermeel, boter en suiker. Een simpel recept, met verheerlijkte gezichtjes als beloning.

Een tweede, niet minder geliefd gerechtje zijn zoete noedels met maanzaad. Dat is zo mogelijk nóg simpeler om te maken en vormt een nagerechtje dat ook de volwassenen voor 1 gelukzalig ogenblik zal terugwerpen in de zonnige dagen van hun kindertijd. Dus laten we dat receptje meteen maar volgen op dat voor onze zoete noedels met paneermeel. We zijn er nu toch, nietwaar?

Zoete noedels

Voor onze zoete noedels met paneermeel hebben we nodig:
300 gr. aardappelen
200 gr. bloem
150 gr. griesmeel
1 ei
zout
5 – 6 el. paneermeel
100 gr. boter
100 gr. fijne suiker

Zoete noedels
Kook de aardappelen in de schil gaar. Laat ze een beetje afkoelen, pel ze en werk ze door een aardappelpers. Meng het met het griesmeel, de bloem, het ei en een snufje zout en kneed er een deeg van.


Vorm, op een met bloem bestoven werkblad, lange rollen van het deeg met een dikte van ongeveer 1 cm. Snij die rol in stukjes van ± 3 cm. lang. Die laat je in een grote pan met kokend water glijden. Ga met een houten lepel voorzichtig over de bodem zodat ze er niet aan blijven kleven.Als ze boven komen drijven zijn ze gaar. Haal ze er met een schuimspaan uit en laat ze even schrikken onder de koude kraan.

Zoete noedels
Doe de helft van de boter in een voorverwarmde kom. Schep er de noedels door (de boter smelt door de hitte van de noedels). Strooi er een lepel suiker over.


Rooster het paneermeel in een droge koekenpan goudbruin. Voorzichtig, want het brand snel aan. Doe er de rest van de boter en de suiker bij en schep het goed om tot de boter gesmolten is. Doe er een scheut water bij, roer het goed om en meng het door de noedels.

Zoete noedels met maanzaad

Šúľance s makom
Noedels met maanzaad

Zoete noedels
Maak dezelfde noedels, kook ze, giet ze af, laat ze even schrikken onder koud water en schep er dan in een kom meteen 60 gr. boter door, zodat ze smelt en alle noedels bedekt.


Meng 125 gr. gemalen maanzaad met 100 gr. suiker. Schep de noedeltjes op voorverwarmde borden en bestrooi ze met het maanzaad-suiker mengsel.

 

Zoete noedels
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *