Gerechten uit de keuken van Slowakije
Kyslá kapusta
Zuurkool
Zo maken ze in Slowakije hun zuurkool klaar: gestoofd met ui, uitgebakken spekjes, een aardappel en kruiden, waaronder in ieder geval karwij, maar vaak ook nog wat paprikapoeder, majoraan en/of knoflook.
Zuurkool zoals in Slowakije, dat maken we met:
500 gr. zuurkool, uitgelekt
1 gehakte ui
50 gr. spek (mag ook meer, naar smaak), in blokjes gesneden
1 geraspte aardappel
zout en peper
een theelepeltje (bruine)suiker
1 el azijn
1 tl. karwijzaad
Doe een klein beetje olie in een pan met dikke bodem en bak daarin het spek en de ui. Laat de karwijzaadjes even meedoen.
Laat de zuurkool uitlekken en hak het fijn. Als de ui glazig is geworden gaat de zuurkool erbij, de aardappel, suiker, azijn en net genoeg water om het allemaal te bedekken. Kruiden met peper en misschien nog wat zout, maar dat laatste heel zuinig, want het spek is waarschijnlijk al zout genoeg
Breng het hele zaakje aan de kook, zet het vuur dan laag en laat het afgedekt zo’n drie kwartier zachtjes pruttelen.