Gerechten uit de keuken van Slowakije
Kapustová polievka
Zuurkoolsoep
Tsja, nog maar weer eens een recept voor zuurkoolsoep. We hebben al zuurkoolsoep met tomaten gehad, zuurkoolsoep voor kerst, zuurkoolsoep met eenkhoorntjesbrood… Dit keer doen we het heel gewoontjes, met worst en aardappelen. Wat valt er verder nog over te zeggen? het is voedzaam, het is gezond en het is altijd weer lekker, zowel bij koud als bij warm weer. Niet voor niets razend populair in Slowakije.
Voor onze soep van zuurkool met varkensworst en aardappelen hebben we nodig:
1 pond zuurkool
2 aardappelen
1 gerookte varkensworst
1 ui
olie
zout
1 el. bloem
1 tl. zoet paprikapoeder
gemalen zwarte peper
majoraan
Verhit olie in een pan en bak daarin de fijngesnipperde ui glazig. Snij intussen de zuurkool fijn.
Roer de bloem en het paprikapoeder door de gebakken ui. Zorg dat de bloem goed wordt opgenomen door het vet.
Nu meteen de zuurkool erdoor. Schep het snel om, giet er water overheen en breng het aan de kook. Laat het 10 minuten koken.
Schil de aardappelen en snij ze in blokjes. Doe ze samen met de worst bij de soep en laat koken tot ze gaar zijn.
Haal de worst uit de soep en snij hem in schijfjes. Die kan weer terug, samen met een snuf marjolein en misschien nog wat zwarte peper. Laat het nog eventjes doorkoken en dien de zuurkoolsoep op met een stevig stuk brood.
Lekker recept. Alleen jammer dat er niet bij staat hoeveel dl/l water je nodig hebt voor dit receptuur. Kan ik nergens terugvinden….