Slowaakse recepten      Gerechten uit de keuken van Slowakije

 

Vianočná kapustnica
Zuurkoolsoep voor kerst

Vlees, worst, zuurkool, appels, paddenstoelen, knoflook en een hele bende kruiden en specerijen. Er gaat een hele winkelmand vol met boodschappen in deze winterse soep uit Slowakije. Geheel volgens traditie wordt deze feestelijke soep gegeten met kerstmis, maar in de Slowaakse restaurants staat hij het hele jaar door op de kaart. Geen wonder ook. Zo’n lekker soepie.

Zuurkoolsoep voor kerst

Zuurkoolsoep voor kerst. Daar gaan we een flink wat voor in huis halen:
1 kg. zuurkool
200 – 300 gr. varkensvlees, in blokjes
1 pondje varkensworst, liefst verschillende soorten
2 tenen knoflook
10 zwarte peperkorrels, heel
2 laurierbladeren
1 tl. karwijzaadjes
2 kruidnagels
een snuf gemalen nootmuskaat
gedroogde paddenstoelen, b.v. eekhoorntjesbrood
1 ui
2 kleine appels
1 tl. scherp paprikapoeder
200 gr. zure room

Zuurkoolsoep voor kerst
Doe de zuurkool in een grote pan. Giet er een liter water bij en breng het aan de kook. Knijp er de tenen knoflook boven uit en doe er de peperkorrels, laurierbladeren, karwijzaad, kruidnagelen en nootmuskaat bij. Pel de ui en doe die er ook bij, evenals de appels. Niet schillen of snijden: hup er in. Nu nog de blokjes varkensvlees in de pan en dan alles opnieuw aan de kook brengen en 20 minuutjes rustig laten koken.


Ondertussen snij je de worsten in stukken. Je kunt ze even aanbakken voordat ze in de soep gaan, maar het kan er ook zo in, afhankelijk van je smaak en de soort worst die je hebt gekocht. Alles dus in de soep, samen met de theelepel (of meer, naar smaak!) paprikapoeder. Nu afgedekt nog een half uurtje laten pruttelen, dan moet het allemaal gaar zijn.


Ten slotte gaat de zure room erbij. Nog een minuutje doorkoken en we kunnen aan tafel. Lekker met een stevig stuk knapperig brood.

 

Zuurkoolsoep voor kerst
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *