Tsjechische recepten      Gerechten uit de keuken van Tsjechië

 

Plněné bramborové knedlíky uzeným masem
Met gerookt vlees gevulde knoedels

Met spek gevulde “knedlíky” van aardappeldeeg. Ik hoor de dokters en de diëtisten al mopperen. Als daar dan ook nog jus met gebakken uien en spekjes overheen gaat, en je serveert ze op een bedje van zuurkool die je hebt gaar gestoomd samen met, jawel: lekker veel spekjes, dan kun je het niet anders dan schan-da-lig noemen.

Schan-da-lig lekker!

met spek gevulde aardappelknoedels

Tsjechische knoedels met spek 500 gr. aardappelen
Tsjechische knoedels met spek 200 gr. bloem
Tsjechische knoedels met spek 1 ei
Tsjechische knoedels met spek gerookt spek, fijngehakt

(De gerookte spekjes kun je natuurlijk ook eerst even bakken als je dat lekkerder vind. In het daarbij vrijgekomen vet kun je dan de uien bakken.)

Tsjechische knoedels met spek nog eens 50 gr. gerookt spek, in dobbelsteentjes
Tsjechische knoedels met spek 1 ui
Tsjechische knoedels met spek olie of reuzel

Voor de knedlíky kook je de aardappelen gaar in de schil. Pel ze en rasp ze. Meng ze met het ei, het zout en de bloem en kneed er een deeg van.

Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 5 mm. en snij het in vierkantjes. Leg op ieder vierkantje wat fijngehakt spek en rol er ballen van. Laat ze in kokend gezouten water glijden. Als ze boven komen drijven zijn ze gaar.

Verhit olie of reuzel in de koekenpan. Fruit er de gesnipperde ui in en het in dobbelsteentjes gesneden spek. Roer de aanbaksels van de bodem los met een beetjes water. Giet deze uien-spek-jus over de knedlíky en zet ze op tafel met deze zuurkool.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *