Gerechten uit de keuken van Tsjechië
Kaplická cmundo
Aardappelpannenkoek met zuurkool
Een traditioneel gerecht is het, deze cmundo of aardappelpannenkoek, gevuld met zuurkool en spek. De pannenkoek wordt gemaakt van geraspte aardappel, bloem, melk en een ei, en wordt op dezelfde manier gekruid als de fameuze bramboráky: met knoflook en majoraan. In de meeste Tsjechische eethuizen staat deze aardappelpannenkoek wel op de kaart, vaak gevuld met zuurkool, maar even vaak ook met een stoofpotje van varkensvlees. In dat geval heet het een Slovenská pochúťka: een lekkernij uit Slowakije.
Voor deze aardappelpannenkoek met zuurkool hebben we nodig:
1¼ kg. aardappelen
1 – 2 tenen knoflook
1 tl. majoraan
1 dl. melk
150 gr. bloem
1 ei
zout en peper
400 gr. gestoofde zuurkool
400 gr. gerookt spek, in blokjes
boter of reuzel voor het bakken. Olie mag natuurlijk ook.
Voor de vulling hebben we gestoofde zuurkool nodig. Volg daarvoor dit recept, of b.v. zo: zet de zuurkool op met wat water, zout en peper, een blaadje laurier, twee kruidnagels en wat jeneverbessen en laat het zachtjes in een goeie 30 minuten gaar stoven.
Ondertussen bak je de spekjes uit in een koekenpan met wat boter of reuzel.
Haal het spek uit de pan, maar laat het vet erin. Meng het spek met de zuurkool.
Voor de aardappelpannenkoek schil en rasp je de aardappelen. Laat ze in een kom een tijdje staan. Ze zullen water afgeven. Dat giet je af. Knijp de aardappelen een beetje uit.
Roer de melk, de bloem, het ei, peper en zout, een fijn geraspte teen knoflook en een theelepel majoraan door de geraspte aardappelen. Van dit beslag bak je pannenkoeken in het vet waarin je de spekjes hebt uitgebakken, mooi goudbruin aan beide zijden. Leg op iedere aardappelpannenkoek een paar lepels vulling en klap ze dicht.