Gerechten uit de keuken van Tsjechië
Bramborový salát se smetanou
Aardappelsalade met room
Deze zomerse aardappelsalade is heerlijk verfrissend in de tuin, in het zonnetje. De salade is heel eenvoudig te maken met een minimum aan ingrediënten. Smaakt meer dan uitstekend samen met een koel glaasje gegist druivenvocht, als lichte lunch of als bijgerecht bij de barbecue. Maak je geen zorgen over de room: het beetje vet dat er in zit wordt door de wijnazijn heel makkelijk verteerbaar.
Voor deze zomerse aardappelsalade met room hebben we niet veel nodig:
1 kg. vastkokende aardappelen
1 ui
1/4 l. crème fraîche
2 el. witte wijnazijn, mag ook iets meer of iets minder, naar smaak
zout en peper
evt. een snufje suiker
Kook de aardappelen in de schil gaar. Pel ze terwijl ze nog warm zijn, en snij ze in schijfjes of blokjes.
Snij de ui in flinterdunne halve ringetjes. Strooi ze over de aardappelen.
Meng de zure room met de azijn. Kruid het met peper en zout en eventueel wat suiker, en giet het over de salade. Meng alles goed en laat het in de koelkast koud worden.