Tsjechische recepten      Gerechten uit de keuken van Tsjechië

 

Bramborová polévka s rozmarýnem
Aardappelsoep met rozemarijn

Tsjechen en aardappelen: ze zijn onafscheidelijk. Ze gebruiken ze voor hoofd-, bij-, voor-, tussen- en nagerechten, in salades, knoedels, ballen en pannenkoeken, hartig, pittig, romig, zout of zoet, u zegt het maar. En in de soep natuurlijk. In dit Tsjechische recept voor aardappelsoep gaat geen bouillon, maar een flink stuk schapenkaas, dat de soep een romige en vooral pittige smaak geef. Een flinke lepel rozemarijn en een paar druppels pompoenpitolie doen de rest. Samen maken ze zo een bijzonder gerechtje van wat eigenlijk een heel nederig, eenvoudig soepje is.

Voor 4 bordjes heerlijke aardappelsoep met rozemarijn hebben we nodig:
1 l. water
1 pond kruimige aardappelen
250 gr. schapenkaas (bryndza of feta)
1 el. fijngehakte rozemarijn
zout
pompoenpitolie

Aardappelsoep met rozemarijn
Schil de aardappelen en snij ze in kleine blokjes. Doe ze samen met de fijngehakte rozemarijn in een pan met water en breng het aan de kook. Kook de aardappelblokjes in ongeveer 10 minuten gaar.

Aardappelsoep met rozemarijn
Verbrokkel de schapenkaas in de soep, zet de staafmixer erin en mix alles tot een romige, gladde massa. Indien nodig doe je er nog wat water bij. Breng het op smaak met zout.

Aardappelsoep met rozemarijn
Voor het serveren doe je de aardappelsoep in kommen en druppel je er met behulp van de steel van een lepel een paar druppels pompoenpitolie op. Misschien nog wat knapperig, vers brood erbij.


Pompoenpitolie gebruik je om de smaak van b.v. soepen of salades mee te verfijnen. Maar pas op: altijd mondjesmaat, want de smaak gaat al snel overheersen. Voeg het aan warme gerechten pas op het allerlaatste moment toe. Nooit laten meekoken.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *