Tsjechische recepten      Gerechten uit de keuken van Tsjechië

 

Kyselá bramborová polévka s vejci
Zure aardappelsoep met eieren

Een heel eenvoudig en snel recept, deze zure aardappelsoep met zure room en eieren, dat met weinig moeite en nog minder kosten een resultaat oplevert dat er mag zijn. Het soepje heet volgens de naam dan wel zuur te zijn, maar dat heeft eigenlijk alleen te maken met de zure room, dus daar hoef je je beslist niet door te laten weerhouden. Het is gewoon een erg lekker en erg romig soepje, versterkt met een gepocheerd eitje zodat we het zonder al te veel problemen wel zullen gaan redden tot de volgende maaltijd.

aardappelsoep met zure room

Voor 4 bordjes van deze aardappelsoep met zure room eieren hebben we nodig:
150 gr. aardappelen
100 gr. zure room
2 eieren
1 el. bloem
1 laurierblaadje
zout en peper

aardappelsoep met zure room
Schil de aardappelen en snij ze in kleine blokjes. Doe ze in een pan met ¾ liter water, zout en peper en het laurierblad. Breng het aan de kook en laat koken tot de aardappelen gaar zijn. Hoe kleiner de blokjes, hoe eerder het gebeurd is.


Als je aardappelen gaar zijn kun je ze eerst nog even pureren met een staafmixer. Mag wel, moet niet. Roer de zure room met bloem en water tot een glad mengsel. Giet het mengsel in de soep, breng het opnieuw aan de kook en laat het een minuutje doorkoken.

aardappelsoep met zure room
Breek een ei in een kommetje en laat het in de aardappelsoep glijden. Doe zo ook met het andere ei. Een minuutje zachtjes doorkoken, dan opdienen: in iedere kom of bord een ei, tot het randje vullen met de aardappelsoep en misschien nog garneren met een paar takjes dille, peterselie, bieslook?

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *