Tsjechische recepten      Gerechten uit de keuken van Tsjechië

 

Žemlovka
Appel-broodpudding

Žemlovka (in Moravië ook wel “zemlbába”) is een gerecht van in zoete melk geweekt brood met appels, dat in de oven wordt gebakken. De appels worden soms ook wel vervangen door peren. In Oostenrijk kennen ze een dergelijk gerechtje als Scheiterhaufen. Als je deze appel-broodpudding wil eten als lunch, zoals de Tsjechen vaak doen, maak het dan niet al te zoet, zoals in het recept hieronder. De snoepkonten onder u die hiermee geen genoegen wensen te nemen, kan ik dit zeggen: met een paar royale lepels suiker door de kwark en een gulle hand poedersuiker voor het opdienen wordt dit een taartje om over na te praten.

Appel-broodpudding

Voor onze appel-broodpudding hebben we nodig:
5 appels
1 (wit) oud stokbrood
½ l. melk
3 zakjes vanillesuiker (mag ook best wat meer, naar smaak)
250 gr. kwark
2 eieren
2 el. basterdsuiker
kaneel
rozijnen, in rum of thee geweekt
evt. gehakte walnoten
paneermeel
boter

Appel-broodpudding
Verwarm de oven op 180ºC.


Vet een ovenschaal in met boter en bestrooi het licht met paneermeel.

Appel-broodpudding
Verwarm de melk een beetje in een pannetje en los er 1 zakje vanillesuiker in op. Snij het stokbrood in plakken en week het in de lauwe, gezoete melk.


Was, schil en rasp de appels. Gebruik een grove rasp. Scheid de eiwitten van de dooiers. De eiwitten zet je even apart. Klop de eierdooiers los in de kwark.

Appel-broodpudding
Bekleed de bodem van de ovenschaal met een laagje geweekt brood. Leg daar een laagje geraspte appel op en schep er een laag kwark overheen. Daarop strooi je wat geweekte rozijnen, vanillesuiker en kaneel. Als je er walnoten in wil strooi je die er nu ook over. Daaroverheen gaat weer een laag geweekt brood, en dan weer appel, en zo verder tot alles op is. Eindig in ieder geval met een laagje brood. Giet over die laatste broodlaag wat er nog aan lauwe melk over is.


Nu gaat de appel-broodpudding een matig warme oven in: 20 tot 30 minuten, afhankelijk van de afmetingen van je ovenschaal.


Klop tegen het eind van dat halve uur de eiwitten stijf met de basterdsuiker. Dat schep je over de taart. Zet hem terug in de oven en bak verder tot de sneeuw goud kleurt.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *