Tsjechische recepten       Gerechten uit de keuken van Tsjechië

 

Kyselé okurky
Augurken

Augurken zijn niet weg te denken van de Tsjechische tafel. Het wordt gegeten bij de borrel, als (extra) groente bij het hoofdgerecht, als smaakmaker in sauzen en soepen en als vulling in vleesrolletjes. Je kunt natuurlijk een pot kopen in de winkel. Daar is helemaal niets mis mee, behalve dan natuurlijk dat ze altijd en eeuwig hetzelfde smaken. Bovendien verschillen onze augurken toch wel een beetje met de Tsjechische.

Tsjechische azijn heeft gewoonlijk een zuurgraad van 8%, tegen 5% bij ons. Dat is natuurlijk van invloed op de smaak, mede omdat het gevolgen heeft voor de verhouding van de andere ingrediënten die worden gebruikt, niet in de laatste plaats de suiker. Ook zit er in een Tsjechische pot augurken altijd mierikswortel. Verder zitten er kruiden in als dille, zwarte peperkorrels, pimentkorrels, laurier, venkelzaad, mosterdzaad en meestal ook kaneel. Knoflook en Spaanse pepertjes mogen er in, maar die zijn niet noodzakelijk. Interessante variaties worden verder gemaakt met een bitter kruid als alsem, of met dragon, tijm, druiven- of kersenbladeren. Als basis voor de pekel neem je meestal een deel azijn op 4 delen water, met daarin flink wat zout en suiker.

Hier is een recept uit Znojmo. De ingelegde augurken die daar vandaan komen zijn, volgens algemene consensus, verreweg de beste die fabrieksmatig geproduceerd worden. Het echte recept is natuurlijk strikt geheim, aldus de producent, maar er doen er flink wat de ronde die heel aardig in de buurt komen.

Augurken

Voor de pekel van onze Tsjechische augurken heb je nodig:
1 liter water
¼ liter azijn van 8%
60 gr. zout
200 gr. suiker
2 laurierblaadjes
5 pimentkorrels
5 zwarte peperkorrels
2 tenen knoflook
1 tl. mosterdzaad

en verder:
augurken
witte ui
wortelen
mierikswortel
verse dille
vers selderijblad

Augurken
Alle ingrediënten voor de pekel doe je in een pan. Breng het aan de kook, roer het wat zodat suiker en zout goed oplossen en laat het heel even flink doorkoken. Dan zet je het vuur uit en laat je het spul een nacht staan.

Augurken
De volgende dag prop je de augurken in potten. Daarbij doe je in elke pot 2 schijven ui, 5 schijven wortel, 5 plakjes mierikswortel, 1 flinke tak dille en 1 selderijblad. Breng de pekel opnieuw aan de kook en giet het door een zeef in de potten. Sluit de potten af met een deksel en zet ze 20 minuten in water van 80°C.

 

Augurken
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *