Tsjechische recepten      Gerechten uit de keuken van Tsjechië

 

Katův šleh
Beulszweep

Dit is typisch zo’n gerechtje dat wordt geserveerd in café‘s en het soort eenvoudige eetgelegenheden waar het vloeibare prevaleert boven het vaste. Pittig gekruide reepjes varkensvlees, razendsnel op hoog vuur gebakken samen met uien en knapperige reepjes paprika in een sausje van augurken, worcestersaus en ketchup. Het wordt dan gewoonlijk opgediend met brood, maar als je het thuis maakt zou je er ook pasta of rijst bij kunnen geven. Een eenvoudig, snel te maken gerecht wat je maakt voor een habbekrats maar dat desalniettemin uitstekend smaakt.

Enneuh… waar de naam vandaan komt? Waarschijnlijk zal het zijn dat de aanblik die dit gerecht biedt lijkt op wat er van het slachtoffer over is nadat de beul… nou ja… geen details, maar de Tsjechische keuken kent meer gerechtjes met dit soort lollige namen, zoals drenkelingen, doodskisten, Moravische mussen, oren uit Štramberk en wat dies meer zij.

Beulszweep

Voor deze vervaarlijke beulszweep hebben nodig:
500 gr. varkensvlees (b.v. hamlappen)
100 gr. augurken
3 tenen knoflook
1 gele paprika
1 of 2 Spaanse pepertjes
1 grote ui
worcestersaus
ketchup
peper en zout
olie

Beulszweep
Het vlees snij je in niet al te dunne repen. De uien snipper je, de augurken snij je in schijfjes en de paprika in reepjes. De pepertjes ontdoe je van de zaadlijsten en snij je in heel dunne reepjes.

Beulszweep
Verhit een paar el. olie in een pan en bak daarin op hoog vuur het vlees al omscheppend rondom bruin. Na een minuut of vijf gaan er uien, reepjes paprika en pepertjes bij. Rasp er de tenen knoflook boven op een fijne rasp. Bak het nog eens vijf minuten onder regelmatig omscheppen tot het vlees gaar is. Doe er tot slot de augurken, een scheut worcestersaus en een paar royale scheuten ketchup bij. Warm het allemaal even goed door en zet het op tafel met b.v. wat lekker knapperig brood.

 

Beulszweep
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *