Tsjechische recepten      Gerechten uit de keuken van Tsjechië

 

Plzeňský pivní polévka
Biersoep uit Pilsen

Deze soep wordt gemaakt op basis van een overheerlijke zelfgemaakte bouillon van rundvlees en wortelgroenten. Daar gaat een flink stuk stevig brood in dat geweekt is in bier. Pilsener bier natuurlijk, want we hebben het wel over biersoep uit Pilsen. De biersoep wordt afgewerkt met room en twee eieren om de soep te binden.

“…enneuh… wat doen we met het vlees?”, hoor ik je al vragen. Het vlees, dat eten we als hoofdmaaltijd. Zo hebben we een compleet diner in een en dezelfde moeite. Eerst deze zalige soep, dan boterzacht gekookt vlees met groenten. Doe er een flinke kwak mierikswortel en/of mosterd bij en een stevig stuk brood of een paar gekookte aardappelen en het is -zonder overdrijving- een maaltje om je vingers bij op te eten.

biersoep uit Pilsen

Voor deze biersoep uit Pilsen hebben we nodig:
1 flesje (33 cl.) pils
300 gr. heel donker brood
een pondje rundvlees
300 – 400 gr. wortelgroenten (wortel, peterseliewortel, pastinaak)
1 ui
2 eieren
2 dl. room
gemalen karwijzaad
peper en zout

biersoep uit Pilsen
Was het vlees en maak de wortelgroenten en de ui schoon. De wortelgroenten snij je in een paar grote stukken, de ui laat je heel. Zet een pan met ruim water op het vuur en breng het aan de kook. Als het water kookt gaan het vlees en de groenten er in, samen met een flinke snuf zout. Laat het zachtjes gaan tot het vlees zacht is.

biersoep uit Pilsen
Snij het brood in niet te kleine blokjes. Giet er het bier over en laat het even zo staan.

biersoep uit Pilsen
Als het vlees gaar is zeef je de bouillon. De ui mag weg; de rest eet je met gekookte aardappelen als hoofdgerecht. Een flinke schep mierikswortel erbij en je weet niet wat je proeft. Maar eerst nog even verder met de biersoep. Het geweekte brood doe je met het bier in de gezeefde bouillon. Breng het aan de kook, meng er de room onder en kruid de soep met karwij, zout en peper. Laat het even koken, dan kan het vuur uit.

biersoep uit Pilsen
Klop de eieren los in een kom. Doe er al roerend een paar lepels van de hete soep bij. Daarmee bind je de biersoep. Goed blijven roeren, anders stolt het ei te snel en krijg je geen gebonden soep, maar allemaal witte vlokken. Bah. Lusten we niet.

biersoep uit Pilsen
Als je een stevig gevulde biersoep wil, dan snij je het vlees en de groenten klein en doe je het in je soep. Is ook zalig.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *