Tsjechische recepten     Gerechten uit de keuken van Tsjechië

 

Květáková polévka
Bloemkoolsoep

Deze bloemkoolsoep is in Tsjechië al even klassiek als bij ons de erwtensoep, en evenals die erwtensoep is deze Tsjechische bloemkoolsoep een stevige, dikke, voedzame maaltijdsoep. In feite is het een dikke soep van gepureerde aardappelen en melk, gebonden met eieren, met daarin bloemkoolroosjes. Een ferme soep, waar je een lepel bijna rechtop in kunt zetten. De soep wordt gekruid met karwij, nootmuskaat en peterselie. Vaak worden er nog wat uitgebakken spekjes overheen te gestrooid, maar dat mogen de vegetariërs met een gerust hart achterwege laten. Zonder spekjes is deze bloemkoolsoep niet minder klassiek, en zeker niet minder smakelijk.

Bloemkoolsoep

Voor een grote pan vol stevige bloemkoolsoep hebben we nodig:
1 bloemkool
400 gr. aardappelen
3 el. boter, of plantaardige olie
4 el. bloem
4 eieren
6 dl. halfvolle melk
1 tl. gemalen karwijzaad (of meer of minder, naar smaak)
peterselie
nootmuskaat
zout en peper

Bloemkoolsoep
Snij de bloemkool in roosjes en blancheer ze in gezouten water. Niet al te lang: ze mogen een beetje stevig blijven.


Maak met de boter (of olie) en de bloem een roux: verhit het vet, meng er de bloem door zodat alles goed wordt opgenomen. Meng er dan, eerst scheutje voor scheutje, het (hete) kookvocht van de bloemkool door.

Bloemkoolsoep
Dan gaan de aardappelen en het karwijzaad erbij, en als dat nodig is nog wat water. Kook de aardappelen zacht. Pureer ze dan met een staafmixer.


Doe er de bloemkoolroosjes en de melk bij, kruid met nootmuskaat, peterselie, peper en zout en laat even doorkoken.

Bloemkoolsoep
Klop ondertussen de eieren los. Haal de pan van het vuur en roer ze door de soep. Zet het vuur op de laagste stand en zet de pan er weer op. Blijf roeren tot de eieren de soep gebonden hebben, maar pas op: het mag nu beslist niet meer koken.

 

Bloemkoolsoep
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *