Tsjechische recepten      Gerechten uit de keuken van Tsjechië

 

Brněnské kuřecí řízky
Brno kipschnitzel

Deze Brno kipschnitzel, een schnitzel van kipfilet op de wijze van Brno, wordt gevuld met een mengsel van ham, erwtjes en gestolde eieren. Deze schnitzels worden ook wel gemaakt van varkensvlees. Dan heten ze gewoon Brno schnitzel, Brněnské řízky, zonder de kuřecí.

Brno is met haar kleine 400.000 inwoners de grootste stad van Moravië en, op Praag na, de grootste van Tsjechië. De stad is beroemd vanwege de burcht Spielberg, de Villa Tugendhat, de Petrus- en Pauluskathedraal, het Kapucijnerklooster met de mummies, waaronder die van baron Trenck, het Moravisch museum en -last but not least- het Leoš Janáček museum, want Brno was lange tijd de woonplaats van deze grote Tsjechische toondichter.

Wat dat allemaal met deze Brno kipschnitzel te maken heeft? Nou euh… eerlijk gezegd helemaal niets. We hebben -na onderzoek ter plaatse- geen restaurant gevonden waar het ding op de kaart staat, en ook verder geen enkele aanwijzing waarom deze met ham en eieren gevulde schnitzel verbonden wordt aan de naam van de stad. Ach, met zo’n smakelijke goudbruin gebakken kipschnitzel op ons bordje kunnen we ons er echt niet druk om maken…

Brno kipschnitzel

Voor onze gevulde Brno kipschnitzel hebben we nodig:
4 kipfilets
1 el. boter
50 gr. ham
2 el. (diepvries)erwten
2 eieren
zout
en voor het paneren en het bakken:
bloem
1 ei
paneermeel
olie

Brno kipschnitzel
Eerst doen we de vulling: snij de ham in kleine blokjes of reepjes en bak ze eventjes in de boter. Doe er de erwtjes bij en de met wat zout losgeklopte eieren. Laat ze stollen.


Dan gaan we de kip vullen. Dat kan op twee manieren:

1.
Snij de filets in de lengterichting half door, klap ze open als een boek. Leg ze tussen twee vellen plasticfolie en klop ze met een deegroller uit tot dunne schnitzels. Leg er wat van de vulling op, vouw ze dicht en zet ze vast met cocktailprikkers.

2.
Snij de kipfilets in zodat je ze open kunt vouwen: leg de filet in de lengterichting voor je en snij eerst van rechts naar links, klap die bovenste “pagina” dan open, en snij dan iets dieper naar beneden in de filet en vervolgens van links naar rechts. Klap ook die helft open, zodat je een “boek” hebt van 3 pagina’s. Doe zo met de andere drie. Leg in iedere filet een kwart van de vulling. Sla ze weer dicht en zet ze vast met een (of twee) cocktailprikker(s).

Brno kipschnitzel
Haal de kip achtereenvolgens door de bloem, het los geklopte ei en het paneermeel en bak goudbruin in een laagje hete olie.


Lekker met…? Ach, iets van aardappelen: puree, frietjes, etc., en een frisse salade of zo.

 

Nog meer schnitzels?

Wiener schnitzel
varkensschnitzel
gestoofde schnitzel
schnitzel in aardappelbeslag
groenteschnitzel
Hollandse schnitzel
Karadjordje schnitzel
Steirisches schnitzel

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *