Tsjechische recepten      Gerechten uit de keuken van Tsjechië

 

Brněnské kuřecí řízky
Brno kipschnitzel

Schnitzel van kipfilet op de wijze van Brno, gevuld met een mengsel van ham, erwtjes en gestolde eieren. Deze schnitzels worden ook wel gemaakt van varkensvlees. Dan heten ze gewoon Brněnské řízky, zonder de kuřecí.

Voor onze gevulde kipschnitzels à la Brno hebben we nodig:
4 kipfilets
1 el. boter
50 gr. ham
2 el. (diepvries)erwten
2 eieren
zout
en voor het paneren en het bakken:
bloem
1 ei
paneermeel
olie

Eerst doen we de vulling: snij de ham in kleine blokjes of reepjes en bak ze eventjes in de boter. Doe er de erwtjes bij en de met wat zout losgeklopte eieren. Laat ze stollen.

Dan gaan we de kip vullen. Dat kan op twee manieren:

1.
Snij de filets in de lengterichting half door, klap ze open als een boek. Leg ze tussen twee vellen plasticfolie en klop ze met een deegroller uit tot dunne schnitzels. Leg er wat van de vulling op, vouw ze dicht en zet ze vast met cocktailprikkers.

2.
Snij de kipfilets in zodat je ze open kunt vouwen: leg de filet in de lengterichting voor je en snij eerst van rechts naar links, klap die bovenste “pagina” dan open, en snij dan iets dieper naar beneden in de filet en vervolgens van links naar rechts. Klap ook die helft open, zodat je een “boek” hebt van 3 pagina’s. Doe zo met de andere drie. Leg in iedere filet een kwart van de vulling. Sla ze weer dicht en zet ze vast met een (of twee) cocktailprikker(s).

Haal de kip achtereenvolgens door de bloem, het los geklopte ei en het paneermeel en bak goudbruin in een laagje hete olie.

Lekker met…? Ach, iets van aardappelen: puree, frietjes, etc., en een frisse salade of zo.

 

Nog meer schnitzels?

Wiener schnitzel
varkensschnitzel
gestoofde schnitzel
schnitzel in aardappelbeslag
groenteschnitzel
Hollandse schnitzel
Karadjordje schnitzel
Steirisches schnitzel

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *