Tsjechische recepten      Gerechten uit de keuken van Tsjechië

 

Buchtičky se šodó
Cakejes met custardsaus

Dit zoete gerechtje doet veel Tsjechen nostalgisch terugdenken aan hun kinderjaren, toen het met regelmaat tussen de middag op tafel verscheen in de schoolkantine. Buchtičky se šodó zijn kleine, zoete cakejes van een deeg van melk, gist, suiker, boter en bloem. Van dat deeg worden kleine balletjes of blokjes gesneden die vervolgens worden gebakken in de oven. Dat is de basis van het gerecht, maar waar het eigenlijk om gaat is wat er overheen komt: de šodó, een zoete, vloeibare custard met vanille. Het wordt gegeten als hoofdmaaltijd of als dessert.

Buchtičky se šodó

Voor het deeg van onze buchtičky se šodó hebben we nodig:
500 gr. bloem
25 gr. gist
70 gr. suiker
3 dl. melk
150 gr. boter
1 snufje zout
de geraspte schil van 1 citroen

Buchtičky se šodó
Zeef de bloem boven een grote kom. In het midden van de bloem maak je een kuiltje. Daarin verbrokkel je de gist. Verwarm de helft van de melk tot lauw. Die roer je door de gist, samen met de helft van de suiker. Dek het af met een doek en zet het op een warme, tochtvrije plek. Een kwartier, misschien twintig minuten.


Nu is de gist flink gaan schuimen. Nu kan de rest van de suiker en de melk erbij, samen met de helft van de boter, een snufje zout en de citroenschilletjes. Kneed het flink door tot je een soepel deeg hebt. Doe het terug in de kom en laat het afgedekt -alweer op een warme en tochtvrije plek- een uur rijzen.

Buchtičky se šodó
Verwarm de oven voor op 200ºC. Vet een bakblik goed in met wat boter of olie.


Nu moeten we nog even beslissen welke vorm we de cakejes gaan geven. Wil je ronde cakejes, net als bij moeder thuis, dan trek je steeds een pluk van het deeg af en rol je er een balletje van. In schoolkantines hebben ze daar allemaal geen tijd voor. Daar wordt het deeg op een met bloem bestoven werkblad uitgerold tot een lange rol, waarvan blokjes worden gesneden.

Buchtičky se šodó
Leg de bolletjes of blokjes deeg dicht tegen elkaar aan in het ingevette bakblik. Bestrijk de buchtičky met gesmolten (rest van de) boter. Schuif het bakblik de oven in en bak de buchtičky in ongeveer een klein half uur goudbruin. Hou tegen het einde van de baktijd in de gaten en let er op dat ze niet te donker worden.


Ondertussen maken we de šodó, de vanillesaus. Op authentiek Tsjechische schoolkantinewijze gebeurt dat met een pakje poeder, want voor zelfgemaakte flauwe kul is daar natuurlijk geen tijd en geen geld. Daarbij moet je dan wel meer melk gebruiken dan de gebruiksaanwijzing op het pakje aangeeft, want we willen tenslotte geen pudding, maar saus. Gewoonlijk gaat het recept zo: 2/3 van de melk breng je samen met de suiker in een steelpannetje aan de kook. De rest van de melk meng je met het poeder, 2 of 3 eierdooiers en een zakje vanillesuiker. Zodra de melk kookt giet je het puddingmengsel in de pan. Roer het met een garde goed door en laat het drie minuten zachtjes doorkoken. Tot slot giet je er een scheutje rum doorheen.

Dat was de snelle versie, maar zelf custard maken neemt niet zo heel veel meer tijd in beslag en is een heel stuk lekkerder.

Buchtičky se šodó

Voor onze zelfgemaakt custard hebben we nodig:
4 eierdooiers
70 gr. poedersuiker
1 zakje vanillesuiker
25 gr. bloem
6 dl. melk
1 vanillestokje
de geraspte schil van ½ citroen

Buchtičky se šodó
De enige moeilijkheid bij het maken van custard is dat het spul niet mag koken, maar dat de bloem wel voldoende hitte en tijd moet krijgen om zonder te gaan klonteren gaar te worden. Maak de custard in een pan met dikke bodem of -nog veiliger- au bain-marie.


De dooiers en de suiker doe je in je pan en klop je met een garde tot de suiker is opgelost en het spul licht en romig is. Doe er dan lepel voor lepel de bloem door en blijf het goed kloppen.

Buchtičky se šodó
In een ander pannetje doe je de melk. Snij het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Dat gaat in de melk, samen met het stokje zelf. Verwarm de melk tot er aan de randen belletjes beginnen te verschijnen. Schenk de melk nu scheutje voor scheutje bij de eierdooiers (nog steeds niet op het vuur!) en blijf roeren want we willen geen klontjes. Bah.


Nu pas zet je de pan op een laag vuur en roer het vijf minuten lang met een houten lepel. Zorg ervoor dat de custard niet gaat koken, want dan kan het in de vuilnisbak. Het is klaar als het matig dik is en zo’n beetje aan de lepel blijft hangen.

Giet de hete vanillesaus over de warme cakejes, zet het meteen op tafel en vlieg met gesloten ogen terug naar je kindertijd op de zoete vleugels van deze buchtičky se šodó!

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *