Gerechten uit de keuken van Tsjechië
Žampiony s oříšky
Champignons met noten
Dit vegetarische gerechtje van gebakken aardappelen en champignons met pijnboompitjes en amandelen wordt gekruid met knoflook en munt. Het kan dienen als een volledige, lichte lunch of als feestelijk voorgerechtje. Niet alleen voedzaam en gezond maar ook nog eens verrassend en vooral erg lekker. In plaats van champignons kun je natuurlijk andere soorten paddenstoelen nemen. Ook wat betreft de noten kun je variëren met b.v. hazelnoten of walnoten.
Champignons met noten, daar hebben we voor nodig:
750 gr. champignons
2 vastkokende aardappelen
2 teentjes knoflook
150 gr. pijnboompitten
100 gr. amandelen
1 el. gehakte munt
olie
zout en peper
Schil de aardappelen en snij ze in kleine blokjes. Bak ze samen met de gehakte tenen knoflook op een rustig vuurtje in wat olie.
Maak de champignons schoon en hak ze grof. Die gaan er na vijf minuten bij. Breng het op smaak met zout en peper, meng het allemaal goed met de aardappelen en laat het met het deksel op de pan nog eens vijf minuten rustig bakken.
Als de vijf minuten voorbij zijn gaan de pijnboompitjes en de amandelen erbij. Goed dooreen roeren, en dan nog eens tien tot vijftien minuten rustig laten pruttelen.
Bestrooi het pannetje champignons met noten vlak voor het serveren met fijngehakte verse munt.