Tsjechische recepten      Gerechten uit de keuken van Tsjechië

 

Pstruh nadívaný česnekem
Forel gevuld met knoflook

Met vissen moet je niet te veel fratsen uithalen. De simpele, snelle recepten zijn meestal de beste. Het enige dat ècht belangrijk is, is dat de vis vers is.

Verse vissen zijn niet te herkennen aan het bordje van de visboer met “verse vis” erop, maar aan heldere ogen, rode kieuwen, een glimmende en “nat” aanvoelende slijmlaag en een veerkrachtig vlees waarin je vingers geen moeten achterlaten als je erin duwt. En dan is er natuurlijk de geur. Als een vis sterk naar vis ruikt, dan heeft hij al een hele poos geen water meer gezien en kun je hem maar beter laten liggen.

In dit recept wordt de forel gevuld met een knoflookpuree en vervolgens in een klontje boter gebakken in de pan. Het is een simpel recept, maar met een verrukkelijk resultaat. Als je van knoflook houdt, natuurlijk.

forel met knoflook

1 theelepel kant-en-klare viskruiden*
2 forellen
1 bosje peterselie
6 teentjes knoflook
1 eetlepel olijfolie
zout
citroensap
boter

Was de forellen van buiten en binnen met koud water en dep ze droog. Besprenkel ze met wat citroensap.

Hak de knoflook fijn en doe het in een vijzel of een keukenmachine, samen met de viskruiden en de olijfolie. Wrijf alles tot een gladde massa. Doe er dan de fijngehakte peterselie door.

Vul de buikholte van de forellen met de knoflookpuree.

Smelt een klont boter in een koekenpan en bak er de forellen in, aan elke kant ongeveer 10 minuten.

Serveer de forel met knoflook met gekookte aardappelen met wat peterselie en een flinke klont boter erop.

*Viskruiden zelf maken? Neem daarvoor:
1 el. gemalen laurier
2½ tl. selderijzout
1½ tl. mosterdpoeder
1½ tl. zwarte peper
½ tl. nootmuskaat
½ tl. knoflookpoeder
½ tl. gemberpoeder
½ tl. paprikapoeder
½ tl. cayennepeper


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *