Gerechten uit de keuken van Tsjechië
Smažený sýr
Gebakken kaas
Tsjechischer dan Tsjechisch is het, deze smažený sýr oftewel gebakken kaas. Het is een caloriebom van de allerhoogste slagkracht die graag wordt gegeten tijdens of na het café-bezoek, maar ook als lunchgerecht zeer populair is. Zo populair zelfs dat ze er een koosnaampje voor hebben: smazak. Geen zichzelf respecterend Tsjechisch eethuis of het staat er op de kaart. Daar kun je je kop onder verwedden. Je eet deze volvette lekkernij bij voorkeur met een kwak aardappelpuree, een flinke lepel tartaarsaus en een paar frisse augurken. Een portie van die smakelijke goudbruin gebakken frieten en een frisse salade, dat mag natuurlijk ook.
Voor onze smazak – gebakken kaas – smažený sýr hebben we niet veel nodig:
jonge kaas
1 ei
1 el. melk
2 el. bloem
paneermeel
frituurvet
De procedure is uiterst eenvoudig: je snijd een plak kaas af van -laten we zeggen- 8 x 10 cm. en zo’n 1½ cm. dik.
Het ei klop je los met de melk. Meng er geleidelijk de bloem door tot je een dik beslag hebt, iets dikker dan dat voor pannenkoeken. Daar haal je de kaas door en vervolgens door het paneermeel. Herhaal dat een keer, want de paneerkoek moet goed gesloten zijn, anders loopt al je kaas straks door de olie heen.
Verhit een laagje van minstens 1 cm. olie in een koekenpan. Zorg dat het echt heet is (test met een stukje brood: dat moet meteen bruin kleuren), leg er de kaas in en bak hem aan beide kanten goudbruin. Laat even uitlekken op keukenpapier en serveer meteen, met een partje citroen, aardappelpuree of frietjes en een paar augurken. Tartaarsaus is er lekker bij.