Gerechten uit de keuken van Tsjechië
Smažený květák
Gefrituurde bloemkool
Tsja… of gefrituurde bloemkool nu werkelijk een typisch Tsjechische aangelegenheid is, dat durven we hier echt niet te beweren. Populair, dat is het er wel, en met het karwijzaad en het kleine scheutje bier waar we het beslag mee oppeppen krijgt de bloemkool dan weer net zo’n smaakaccentje dat ze toch weer de Tsjechische hoek in kruipt. Maar ach, wat doet het er ook toe. Tsjechisch of niet, lekker is het zeker, die gefrituurde bloemkool. Eet het als borrelhapje met een schaaltje tartaarsaus ernaast of als vegetarische snoepmaaltijd met een groene salade en gebakken aardappeltjes. In beide gevallen is succes verzekerd.
Voor deze gefrituurde bloemkool halen we in huis:
1 grote bloemkool
2 eieren
2 el. bier (of bruiswater)
paneermeel
1 tl. gemalen karwij
zout en peper
frituurolie
Haal de bloemkool in roosjes uit elkaar. Was ze en blancheer ze een paar minuten in gezouten water. Niet te lang, want ze moeten beslist stevig blijven.
Laat de roosjes bloemkool goed uitlekken en afkoelen.
Klop de eieren los met het bier. De rest drink je op.
Kruid het paneermeel met 1 tl. gemalen karwij, zout en peper. Meng het goed dooreen.
Verhit de frituur tot 180ºC.
Haal de roosjes bloemkool door het ei en dan goed door het paneermeel.
Laat de bloemkool in niet te grote porties in de hete frituur glijden en bak ze mooi goudbruin. Laat ze eventjes uitlekken op keukenpapier.
Serveer de gefrituurde bloemkool met een salade en misschien nog wat frietjes of gebakken aardappeltjes. En vergeet het schaaltje zelfgemaakte tartaarsaus niet. Of knoflooksaus. Knoflooksaus smaakt er zeker ook uitstekend bij.