Tsjechische recepten      Gerechten uit de keuken van Tsjechië

 

Smažená kuřecí
Gefrituurde kip

Deze kipfilet wordt eerst een paar uurtjes gemarineerd in een beslag van bier, sojasaus en mosterd, en vervolgens gefrituurd. Het resultaat is niet een droog en draderig stukje vlees in een dikke, vette koek, waar frituren vaak zo teleurstellend op uitloopt, maar een mals en sappig stukje kip in een flinterdun en knapperig korstje. De aldus gefrituurde kip wordt gewoonlijk opgediend met een paar ferme lepels aardappelpuree en een paar augurken en/of wat ander tafelzuur. Een frisse salade is er ook lekker bij.

Gefrituurde kip

Voor onze Tsjechische gefrituurde kip moeten we in huis hebben:
4 kipfilets
2 eieren
1 dl. bier
1 el. sojasaus
3 el. bloem
2 el. aardappelzetmeel
1 el. mosterd
zout en peper
olie om te frituren

Gefrituurde kip
Was de kipfilets onder koud water en dep ze droog. Snij de filets in kleinere repen of stukken.


In een grote kom meng je de eieren met het bier, de sojasaus, de bloem, het zetmeel en de mosterd. Kruid het met een snuf zout en wat peper. Daar leg je de stukken kip in. Schep het goed om zodat alles bedekt is en laat het minstens drie uur marineren in de koelkast. Een hele nacht mag ook.

Gefrituurde kip
Verhit de frituurolie. Haal de stukken kip uit het beslag. Laat evt. overtollig beslag wat afdruipen en laat de stukken kip in het hete vet glijden. Bak ze aan alle kanten mooi goudbruin. Laat ze wat uitlekken op keukenpapier.


Deze gefrituurde kip wordt steevast geserveerd met een puree van aardappelen en een paar augurken. Dat gaat er namelijk bijzonder goed mee samen.

Gefrituurde kip
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *