Gerechten uit de keuken van Tsjechië
Rajská omáčka s koulemi od babičky
Oma’s gehaktballetjes in tomatensaus
Tomatensaus met gehaktballetjes. Ja, ja, ik hoor je al zuchten: dat weten we zo onderhand wel. Maar toch, het blijft lekker, vooral als oma ze heeft gemaakt. Want in dit recept is het toch allemaal weer net eventjes anders. Lekker met een potje bier erbij.
Eentje.
Mag best van oma.
Voor oma’s gehaktballetjes in tomatensaus moeten we hebben:
1 pond gehakt
1 ei
paneermeel
1 ui, fijngehakt
zoet paprikapoeder
een beetje gemalen chilipoeder, of een Spaans pepertje, fijngehakt
zout
sojasaus
Voor de saus:
2 – 3 uien
4 el. plantaardige olie
2 laurierblaadjes
6 – 8 pimentkorrels
6 – 8 zwarte peperkorrels
2 – 3 el. suiker
1 mespuntje tijm
4 kruidnagels
zout
4 el. bloem
2 blikjes tomatenpuree
ketchup
Eerst maken we de gehaktballetjes. Doe het gehakt in een kom en meng het goed met de fijngehakte ui, ei, zout, peper, paprikapoeder en Spaanse peper. Doe er zoveel paneermeel door dat je een kneedbare, stevige bal hebt. Maak daar met natte handen balletjes van. Zorg dat ze rondom goed gesloten zijn. Zet ze een uurtje (of langer) in de koelkast, dan kunnen de smaken lekker door het vlees trekken. Terwijl je saus straks staat te pruttelen bak je ze langzaam goudbruin in een ingevet bakblik in de oven, of gewoon, op zijn Hollands, in de koekenpan.
Dan is we de saus aan de beurt. Verhit de olie in een diepe pan en bak er de grof gesnipperde uien in tot ze mooi bruin kleuren. Doe er de laurier, peper, piment, tijm en kruidnagel bij en bestrooi met de suiker. Laat het heel eventjes bakken, zodat het gaat geuren en kleuren. Strooi er dan de bloem overheen, roer tot de olie alles heeft opgenomen. Dan gaat er heet water of bouillon over, scheutje bij scheutje en al roerend zodat het spul niet gaat klonteren. Ga door met bijgieten tot je een gladde, dunne soep hebt. Roer er dan de tomatenpuree doorheen en een lepel ketchup. Laat het rustig pruttelen en indikken, zeker een half uurtje.
Als je vind dat het zo onderhand maar eens klaar moet zijn dan proef je even of er misschien nog zout, peper, suiker of ketchup in moet. Dan gaat alles door een zeef en dien je het op met de balletjes. De bedoeling is dat we een heleboel niet al te dikke saus hebben. Daar houden de Tsjechen van. Heel veel saus om je knoedels in te soppen, want die zijn er lekker bij. Maar als je daar allemaal geen tijd voor hebt dan kook je gewoon een paar aardappels. Of pasta. Of je maakt aardappelpuree. Brood is er trouwens ook lekker bij. Nou ja, je ziet maar.