Tsjechische recepten      Gerechten uit de keuken van Tsjechië

 

Holandský řízek
Hollandse schnitzel

In Holland heeft niemand er ooit van gehoord, van deze “Holandský řízek”: Hollandse schnitzel, maar in Tsjechië en in Slowakije staat deze afgeplatte gehaktbal van varkensvlees in ieder zichzelf respecterend spijs- of dranklokaal, bedrijfs- of schoolkantine regelmatig op het menu. Waarom die gehaktbal schnitzel heet is duidelijk: hij wordt plat geslagen, gepaneerd met ei en paneermeel en gebakken in de hete olie. Waarom dat nou Hollands moet heten komt waarschijnlijk omdat het gehakt wordt vermengd met melk en jonge kaas van het type “Goudse”, maar dat is een wilde gok. Het is in ieder geval een bijzonder smakelijke en malse bal, die gewoonlijk wordt opgediend met aardappelpuree en een paar augurken.

Hollandse schnitzel

Voor onze Hollandse schnitzel hebben we nodig:
500 gr. varkensgehakt
1 dl. melk
nootmuskaat
zout en peper
200 gr. jonge (Goudse) kaas
1 ei
bloem
paneermeel
olie

Hollandse schnitzel
Meng het varkensgehakt met de melk, zout en peper en wat nootmuskaat. Rasp de kaas op een fijne rasp en kneed het langdurig en goed door het vlees. Laat het een half uurtje rusten

Hollandse schnitzel
Verdeel het gehakt in 6 gelijke delen, maak er afgeplatte ballen of schijven van en haal ze achtereenvolgens door de bloem, het losgeklopte ei en het paneermeel. Bak ze in een royaal laagje hete olie aan beide kanten goudbruin. Laat ze even uitlekken op een stuk keukenpapier.

Hollandse schnitzel
Serveer de Hollandse schnitzels met aardappelpuree en wat augurken.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *