Tsjechische recepten      Gerechten uit de keuken van Tsjechië

 

Jihočeský houbovec
Boheemse taart van paddenstoelen

De “stille jacht”, zo wordt het zoeken naar paddenstoelen ook wel genoemd. Het is een nationale sport in heel Tsjechië. Vooral in de herfst trekken hele families erop uit om de bossen af te struinen naar eetbare paddenstoelen. Vooral de uitgestrekte bossen van Zuid-Bohemen leveren een keur aan smakelijke soorten op. Daarmee maken ze de lekkerste gerechten, zoals deze traditionele “Jihočeský houbovec”: een pittige taart van wilde paddenstoelen, aardappelen en eieren.
Geen wilde paddenstoelen kunnen vinden? Een alternatief dat minstens zo lekker is, is een bakje kastanjechampignons vermengd met wat gedroogde paddenstoelen zoals eekhoorntjesbrood.

Boheemse paddenstoelentaart

Voor deze Boheemse paddenstoelentaart hebben we nodig:
1 pond verse wilde paddenstoelen, of anders (kastanje)champignons met een handje gedroogde paddenstoelen, b.v. eekhoorntjesbrood.
3 el. boter
1 theelepel gemalen karwij
1 grote ui
500 gr. aardappelen
4 – 5 eieren
125 ml. melk
zout en peper
boter en paneermeel
gedroogde majoraan
100 gr. geraspte kaas

Kook de aardappelen in de schil tot ze net gaar, maar nog stevig zijn. Even laten afkoelen, pellen en in dunne schijfjes snijden.

Snij de paddenstoelen in niet te dunne plakken. Schil en snipper de ui. Bak de ui in gesmolten boter tot hij glazig wordt, doe er dan de paddenstoelen bij, bestrooi met zout en peper en de gemalen karwijzaadjes. Laat rustig gaan tot de paddenstoelen zacht zijn.

Verwarm de oven voor op 180ºC. Vet een bakvorm in met boter en bestrooi het met paneermeel. Draai de vorm even om om het overtollige paneermeel kwijt te raken. Bekleed de bodem met 1/3 van de aardappelen. Kruid het met wat zout, peper en een beetje majoraan en verdeel er de helft van de paddenstoelen over. Daarop gaat een dun laagje kaas. Daarop weer een laagje aardappelen, dan de andere helft van de paddenstoelen, weer wat kaas en tenslotte de rest van de aardappelen.

Klop de eieren los met de melk en wat zout. Schenk het over de houbovec en zet het in de voorverwarmde oven. Laat het bij 180º een goed half uur bakken.

Haal de paddenstoelentaart uit de vorm, bestrooi hem met geraspte kaas en zet hem nog vijf minuten terug in de oven, tot de kaas gesmolten is. Eventueel versieren met b.v. wat in reepjes gesneden paprika en dan allemaal meteen aan tafel!

Jihočeský houbovec

 

Boheemse paddenstoelentaart
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *