Tsjechische recepten      Gerechten uit de keuken van Tsjechië

 

Houbové škvarky
Kaantjes van paddenstoelen

Echt vegetarisch is het niet, maar het is ook geen vlees. Deze paddenstoelen worden gebakken niet mèt, maar àls kaantjes: in de reuzel, gekruid met karwij. Dit uiterst eenvoudige recept staat of valt met de kwaliteit van de ingrediënten. Goede reuzel, niet ranzig maar vers, en verse wilde paddenstoelen. De meest geëigende soorten voor dit recept zijn honingzwam, parasolzwam en russola, maar een mixje uit de winkel met wat meer gangbare soorten zoals oesterzwammen, cantharellen, eekhoorntjesbrood en (kastanje)champignons, dat kan natuurlijk ook.

Kaantjes van paddenstoelen

Kaantjes van paddenstoelen, die maken we met:
500 gr. wilde paddenstoelen (zie boven)
100 gr. reuzel
karwijzaadjes
zwarte peper
zout

Kaantjes van paddenstoelen
Maak de paddenstoelen schoon en snij ze in stukjes van ongeveer 1 x 1 cm. Laat de reuzel smelten in een pan. Daar gaan de stukjes paddenstoel in. Kruid ze met karwijzaad en vers gemalen zwarte peper. Bak ze onder af en toe omscheppen tot ze gaar zijn en hun vocht hebben verloren. De baktijd is uiteraard volkomen afhankelijk van de gebruikte soort.

Kaantjes van paddenstoelen
Als de paddenstoelen gaar zijn bestrooi je ze met zout. Klaar. Dat zijn je kaantjes van paddenstoelen, want zo simpel kan het leven af en toe zijn. Zet ze meteen op tafel met een paar sneden vers, knapperig brood. Die paddenstoelen, die smeer je met reuzel en al in een dikke laag op je brood.

Hemels, dat is het. He-mels.

Als je de paddenstoelen wilt bewaren doe je ze in potten terwijl ze nog warm zijn. Bedek het oppervlak met een laag gesmolten reuzel, sluit de pot goed en laat het afkoelen. Zo kun je ze een hele tijd bewaren. Als je ze weer nodig hebt warm je ze snel (maar goed) door. Je zult nauwelijks merken dat ze niet vers zijn!

 

Kaantjes van paddenstoelen
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *