Tsjechische recepten      Gerechten uit de keuken van Tsjechië

 

Kapří hranolky
karperfrietjes

Het Boheemse stadje Třeboň is het centrum van de karperkweek in Tsjechië en de grootste producent van zoetwatervissen van Europa. Liefst 95% van de 3200 ton vis die hier jaarlijks wordt gekweekt zijn karpers. Karpers zijn bij ons eigenlijk alleen populair onder sportvissers, maar in Centraal Europa zijn ze een bijzonder graag geziene gast op tafel. Kerstavond zonder karper? Het is er eenvoudigweg ondenkbaar. Het zou zijn als Pasen zonder eieren of oudjaar zonder oliebollen.

Karper uit de kwekerijen van Třeboň dus. Honderden recepten hebben ze ervoor bedacht. Deze, voor karperfrietjes, is een leuke, en we hoeven er beslist niet tot Kerstmis mee te wachten. Een groot nadeel van karpers zijn de dikke, scherpe graten die hun best doen om in je tandvlees te blijven steken. Deze karperfrietjes maken we met de filets, dus hebben we daar geen last van. Die filets, die snijden we in reepjes, marineren we eventjes in knoflook, karwij, gember en sojasaus. Dan halen we ze door een eenvoudig beslagje en frituren we ze in het hete vet.

Karperfrietjes

Karperfrietjes maak je met:
600 gr. filet van karper
10 gr. zout
zoet paprikapoeder
knoflook
gemalen karwij
gemalen gember
30 gr. sojasaus
50 gr. bloem
30 gr. maïzena
olie om te frituren

Karperfrietjes
De filets van de karper, die moeten we hebben. En als de visboer te hoog geboren is om de vis voor je te fileren, dan doe je het gewoon zelf. Hoe? Dat lees je hier.

Karperfrietjes
Goed. Karperfilet dus. Zodra je dat hebt is de rest kinderlijk eenvoudig. Snij de filet in lange reepjes. Doe er zout bij, geperste knoflook, karwijzaad, gember en sojasaus. Goed mengen en een uurtje of wat laten marineren.

Karperfrietjes
Als je gasten ongeduldig beginnen te worden schenk je ze nog een glaasje in en ga je naar de keuken. Meng je bloem met een beetje peper en maïzena en wentel er de stukjes karper door. Ondertussen heb je je frituurolie natuurlijk al heet laten worden. Erin met die vis, tot ze mooi bruin kleuren. Laat ze uitlekken in een zeef of op een stuk keukenpapier.

Karperfrietjes
Deze vis vraagt gewoon om een saus van mierikswortel en zure room. Zelf maken, of anders gewoon uit een potje. Aardappelpuree, dat moet er ook bij. Of frietjes natuurlijk, dat is ook lekker. Of neem anders gekookte aardappels. Gekookte aardappels smaken overal bij.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *