Tsjechische recepten      Gerechten uit de keuken van Tsjechië

 

Kapří hranolky
karperfrietjes

Karper uit de kwekerijen van Třeboň. Tsjechië zou Tsjechië niet zijn zonder karpers. Honderden recepten hebben ze ervoor bedacht. Dit is een leuke, want een groot nadeel van karpers vind ik altijd de dikke, scherpe graten die hun best doen om in je tandvlees te blijven steken. Met dit recept heb je daar geen last van.

600 gr. filet van karper
10 gr. zout
zoet paprikapoeder
knoflook
gemalen karwij
gemalen gember
30 gr. sojasaus
50 gr. bloem
30 gr. maïzena
olie om te frituren

Karperfilet. Dat moeten we hebben. En als de visboer te hoog geboren is om de vis voor je te fileren, dan doe je het gewoon zelf. Hoe? Dat lees je hier.

Goed. Karperfilet dus. Zodra je dat hebt is de rest kinderlijk eenvoudig. Snijd de filet in lange reepjes. Doe er zout bij, geperste knoflook, karwijzaad, gember en sojasaus. Goed mengen en een uurtje of wat laten marineren.

Als je gasten ongeduldig beginnen te worden schenk je ze nog een glaasje in en ga je naar de keuken. Meng je bloem met een beetje peper en maïzena en wentel er de stukjes karper door. Ondertussen heb je je frituurolie natuurlijk al heet laten worden. Erin met die vis, tot ze mooi bruin kleuren. Laat ze uitlekken in een zeef of op een stuk keukenpapier.

Deze vis vraagt gewoon om een saus van mierikswortel en zure room. Zelf maken, of anders gewoon uit een potje. Misschien niet overal in Nederland te koop, maar in Duitsland zeker wel, en zo ver is dat niet, toch?

Aardappelpuree, dat moet er ook bij. Of frietjes natuurlijk, dat is ook lekker. Of neem anders gekookte aardappels. Gekookte aardappels smaken overal bij.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *